Składniki na 12 muffinek:
100 g miękkiego masła
2 jajka
słoik dżemu ananasowego (280 g)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki rumu
polewa:
200 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki soku anansowego
dodatkowo:
12 czereśni koktajlowych
12 cząstek ananasa
2 łyżki wiórków kokosowych
25 ml blue curacao
2 łyżki cukru trzcinowego
Zacznij od przygotowania ciasta.Miękkie masło utrzyj z cukrem i jajkami na puch.Dodaj dżem ananasowy,wiórki,sodę,mąkę oraz rum i utrzyj wszystko na gładka masę.Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.Napełnij je do 3/4 wysokości ciastem.Piecz przez 20-25 min.Serek mascarpone utrzyj z sokiem ananasowym i cukrem pudrem.
Gotowe,przestudzone muffinki dekoruj serkiem za pomocą łyżeczki.Każdą muffinkę udekoruj cząstką ananasa,czereśnią,wiórkami kokosowymi.Muffinki wstaw do lodówki na kwadrans.W małym garnuszku podgrzej blue curaco,dodaj cukier trzcinowy i zagotuj do uzyskania gęstego syropu.Lekko przestudzonym syropem pokrop każdą muffinkę.Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz