środa, 27 lutego 2013

Mazurek chałwowy





Pozostając w klimacie mazurków przedstawiam wam jeden z moich archiwalnych przepisów.Mazurek jest bardzo kruchy,po prostu rozpływa się w ustach.Dodatki na wierzchu dopełniają całości.To był zdecydowany przebój Wielkanocy 2012.Przepis pochodzi z tej strony.


składniki:

120 g zimnego masła
80 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

masa chałwowa:

200 g chałwy orzechowej
1/2 szklanki  słodkiej śmietanki

dekoracja:

kandyzowana żurawina,skórka pomarańczowa
wiórki kokosowe
migdały w płatkach
orzechy włoskie


Przygotuj kruche ciasto:posiekaj zimne masło i szybko zagnieć z pozostałymi składnikami.Ciasto nie jest zbyt zwięzłe.Przełóż je do kwadratowej foremki o boku 24 cm uprzednio wyłożonej pergaminem.Dociśnij dłonią,wyrównaj powierzchnię.Piecz przez 30 min. w temperaturze 160 stopni.Gotowe ciasto ostudź,
Składniki na masę chałwową umieść w rondelku i rozpuść na małym ogniu.Odstaw do lekkiego przestudzenia.Wystudzone ciasto bardzo delikatnie umieść na paterze/desce.Musisz to zrobić bardzo delikatnie,ciasto jest bardzo nietrwałe.Jeżeli obawiasz się,że za bardzo popęka polecam wyłożyć masę chałwową na ciasto w blaszce i dopiero po zastygnięciu masy przeniesienie ciasta.
Udekoruj mazurka kandyzowanymi owocami,orzechami,migdałami i wiórkami kokosowymi.Wierzch możesz skropić roztopioną mleczną czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz