środa, 27 lutego 2013

Wiosna, ach to Ty!!!




Czujecie w powietrzu wiosnę??? Ja zdecydowanie tak.Dzisiejszy dzień pokazał że wiosna jest już u naszego progu i tylko czeka aby nas oczarować swoimi zapachami i kolorami.Jak wiosna to i Wielkanoc a co za nią idzie wielkanocne wypieki.W ubiegłym roku zaczęłam swoją przygodę z mazurkami.Oczarowały mnie swoją prostotą i cudownym smakiem.Idąc za tymi doświadczeniami postanowiłam i w tym roku przetestować kilka przepisów.Ten dostałam bardzo dawno od znajomej,która namiętnie go wypiekała.Zapraszam na Mazurek czekoladowo-pomarańczowy


składniki:

20 dag zimnego masła
2 szklanki mąki
2 jajka
10 dag cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa pomarańczowa:

4 pomarańcze
sok z jednej cytryny
1 szkl. cukru
2 galaretki pomarańczowe

masa czekoladowa:

5 dag masła
200 ml słodkiej śmietanki
250 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady



Przygotuj ciasto kruche.Posiekaj zimne masło,dodaj sypkie składniki,zrób w nich zagłębienie i wbij jajka.Zagnieć szybko ciasto,owiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotuj masę pomarańczową.Sparz pomarańcze,obierz je ze skórki,pokrój na grubą kostkę i włóż do rondla.Dodaj cukier i sok z cytryny i duś na małym ogniu przez 30 minut.Za pomocą blendera zmiksuj masę pomarańczową tak aby była jednolita,dodaj galaretki i odstaw aby przestygła.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.Wyjmij ciasto z lodówki,rozwałkuj i przełóż do przygotowanej prostokątnej foremki.Nakłuj ciasto widelcem,piecz przez 20-30 min. do złotego koloru.Gotowe ciasto przestudź.
Przygotuj masę czekoladową.Masło,śmietankę i połamaną czekoladę umieść w rondlu i podgrzewaj do momentu połączenia się składników.
Przestudzone ciasto pozostaw w foremce,wylej na nie tężejąca masę pomarańczową.Wstaw do lodówki na 15 min. a następnie na wierzch wylej przestudzoną masę czekoladową.Przed podaniem ciasto musi się schłodzić około 2 godzin.Gotowe ciasto podziel na porcje,każdą udekoruj domową,kandyzowaną skórką z pomarańczy.Bon apetit :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz