niedziela, 17 września 2017

Jesienne smaki- Sernik dyniowo-kokosowy




Wrzesień nabrał rozpędu, rok szkolny zaczął się na dobre, a pogoda ukazała nieco kapryśne oblicze. Wyczekiwałam babiego lata,nieco mglistych poranków, wczesnych wieczorów z pięknymi zachodami słońca, umiarkowanych temperatur. W zamian za to dni pochmurne przeplatają się z dniami dusznymi i ciężkimi, a babiego lata jak nie było tak nie ma. 
W ubiegłym tygodniu poczuliśmy i u nas skutki Irmy szalejącej na Karaibach i Florydzie. U nas również dość mocno wiało,a niebo było ciężkie od chmur i deszczu. Mój osobisty barometr odpowiedział na te anomalie migrenami, które towarzyszyły mi z małymi przerwami przez 4 dni. Możecie sobie wyobrazić moje funkcjonowanie a raczej jego brak. Leki i łóżko stały się moimi kompanami i jeszcze Stefek który łaskawie postanowił mi towarzyszyć w przymusowym wylegiwaniu się w łóżku. Przykro było też czytać napływające wiadomości o katastrofalnych skutkach huraganów na Florydzie, o Teksasie który nawiedziła powódź. Człowiek ma inne podejście gdy miał szansę odwiedzić dane miejsce, serce się kraje gdy ogląda się tragedię tak wielu ludzi.
Pogoda sprzyja spędzaniu czasu w kuchni, co wykorzystuję aż w nadmiarze. Moja kuchnia zapachniała domową sałatką warzywną, w kuchni pachnie suszonymi grzybami. Ostatnio zapachniało też sernikiem. Słodki zapach dyni i kokosa unosił się w całym domu. Sernik powstał pod wpływem chwili, koleżanka blogerka zapowiedziała się z wizytą, musiałam więc wymyślić coś na szybkości. Jak to zazwyczaj w takich sytuacjach bywa przy minimum zaangażowania powstało pyszne ciasto. Na tyle pyszne, że na drugi dzień pozostała pusta patera i kilka okruszków :)
Przekonajcie się sami i przetestujcie ten przepis w Waszych kuchniach.




spód ucierany:


80 g miękkiego masła
1 jajko
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki do pieczenia
1/3 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip

warstwa dyniowa:

300 g waniliowego serka homogenizowanego
1/2 szkl musu z dyni hokkaido
2 jajka
1/3 szklanki cukru trzcinowego
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżka skrobi ziemniaczanej

warstwa kokosowa:

350 g jogurtu kokosowego
2 jajka
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki wiórków kokosowych



Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj ucierany spód. Miękkie masło utrzyj w misie miksera na puch, dodaj jajko i dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksuj i na końcu dodaj chocolate chips. Wymieszaj ciasto i przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Gotowy spód przestudź.
Przygotuj warstwę dyniową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem w misie miksera, dodaj serek oraz mus z dyni. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Na końcu wmieszaj skrobię oraz skórkę z pomarańczy. Gotową masę wylej na upieczony spód, wyrównaj wierzch i odstaw.
Przygotuj warstwę kokosową. Jajka zmiksuj krótko z cukrem. Do zmiksowanych jajek dodaj jogurt, krótko zmiksuj. Na końcu wmieszaj skrobię oraz wiórki kokosowe.
Masę kokosową przełóż delikatnie na masę dyniową, wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz 60 minut. Gotowy sernik wystudź w piekarniku.





3 komentarze:

  1. U mnie sernik klasyczny, ale na taki też bym się bardzo chętnie skusiła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koleżanka potwierdza, że ciasto było wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski ten sernik, aż ślinka cieknie! Narobiłaś mi apetytu... :)
    A u nas babie lato jest, snuje się po ogrodzie lepkimi nitkami...

    OdpowiedzUsuń