czwartek, 22 grudnia 2016

Tort piernikowy z dynią i kremem Speculoos




Tik-tak tik-tak, miarowo stuka zegar w salonie, dom spowity jest ciszą, przerywaną jednostajnym ale cichym szumem zmywarki. Już tylko jeden dzień dzieli nas od Wigilii. Przed chwilą zakończyłam pakowanie prezentów. To niesłychane ile czasu potrafi zająć zawijanie, przycinanie, zawiązywanie i przystrajanie świątecznych pakunków. Za to ile radości i ile frajdy to sprawia :) Dziś przynieśliśmy do domu choinkę, jutro zostanie przystrojona w całkiem nowe światełka. Ku mojej rozpaczy moje ulubione światełka odmówiły posłuszeństwa. Z początku wywołało to moje święte oburzenie, że całkiem nowe światełka nie działają. Możecie sobie wyobrazić moją minę gdy doliczyłam, że rzeczone "nowe" światełka mają 13 lat. Tak więc M. przyniósł dziś dwa rodzaje lampek aby tegoroczna choinka była pięknie rozświetlona. Dzisiaj przygotowałam ciasto na piernik, jutro upiekę sernik, odkurzę jeszcze kąty mieszkania i mogę oficjalnie świętować :)
Mam tylko nadzieję,że świeżo złapane przeziębienie nie uprzykrzy mi tego świątecznego czasu. A co mam dziś dla was??? Przepis na tort. Jeśli nie macie jeszcze sklarowanej listy wypieków, polecam wam ten właśnie tort. Nie wymaga wielkiej kulinarnej wirtuozerii, lista składników jest prosta, nic, tylko piec. Jeżeli śledzicie mój fanpage klik to wiecie, że ten przepis reprezentował Five o'clock w świątecznym konkursie Kropki tv. Jeszcze do końca tego tygodnia możecie zakupić magazyn i znajdziecie w nim przepis na tort piernikowy w wersji papierowej :). Ja swój egzemplarz już mam.
Zapraszam was do przedświątecznego pieczenia :)




ciasto:

125 g miękkiego masła
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
300 g dżemu z dyni
150 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej

krem:

350 g kremu Speculoos (do smarowania kanapek)
370 g serka mascarpone

ponadto:

3 łyżki powidła śliwkowego


Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem  do temperatury 180 stopni. Postaw masło na ogniu w rondlu z grubym dnem, żeby się roztopiło. Gdy prawie się stopi, dodaj czekoladę. Odczekaj chwilę i zamieszaj aż czekolada się stopi i połączy z masłem. Dodaj powidło śliwkowe, cukier, sól, przyprawę korzenną i jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą rozprowadź mąkę.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej uprzednio tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz przez 25 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź i przekrój na 3 blaty.
Krem speculoos lekko podgrzej w kąpieli wodnej i zmiksuj go dokładnie z serkiem mascarpone.
Przygotuj paterę na ciasto. Ułóż na niej pierwszy blat ciasta, posmaruj go powidłem śliwkowym,a następnie nałóż 1/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta przykryj 1/3 kremu i przykryj wierzchnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem. Przed podaniem schłódź tort co najmniej 2-3 godziny.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik! Za rok z pewnością wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się fantastycznie, a patrząc na liste składników, smakować musi jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń