środa, 7 grudnia 2016

Coraz bliżej święta- Makczu Picchu, makowe piramidki





Gdy portal gotujmy.pl ogłosił drugą edycję plebiscytu na Kulinarny Blog Roku nie wahałam się ani chwili i jako jedna z pierwszych zgłosiłam swój blog do udziału w nim. Zupełnie inaczej było za pierwszym razem, przeczytałam artykuł jeden raz, potem drugi, potem myślałam czy powinnam się zgłosić, po przemyśleniach stwierdziłam, że lepiej nie, bo są inne, bardziej poczytne i popularne. Blog zgłosiłam w ostatnim dniu,po nagłym impulsie,że może jednak warto spróbować. Wygrana w tym konkursie była dla mnie wielką niespodzianką i wielką radością. Dała mi możliwość spotkania wspaniałej ekipy z gotujmy.pl i dotarcie do szerszej rzeszy czytelników dzięki publikacji w Poradniku domowym. W tej edycji bronię tytułu :). Tym razem zadanie było nieco trudniejsze, tylko jedno zadanie konkursowe przygotowania świątecznej potrawy, w której pierwsze skrzypce gra mak. Mak uwielbiam od zawsze ale przygotowanie tortu lub strucli wydawało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Wiedziałam,że musi być to ekstra deser, który zawsze w sobie i tradycję i nowoczesność. Tak wpadłam na pomysł przygotowania piramidek z czekolady wypełnionych najlepszym makowym nadzieniem. Mak połączyłam w parę z marcepanem, uperfumowałam skórką pomarańczową i przystroiłam siekanymi orzechami, żurawiną i suszoną śliwką. Efekt przerósł moje oczekiwania. Zachęcam was do przygotowania takich piramidek na święta, to będzie prawdziwa perełka w świątecznym menu. Foremkę silikonową piramidki zamówiłam przez internet klik . 







składniki na 6 piramidek:

200 g czekolady deserowej
150 g czekolady mlecznej
100 g suchego maku
100 g marcepanu
50 ml słodkiej śmietanki 30%
po pół garści orzechów włoskich, suszonej żurawiny, suszonej śliwki
skórka otarta z dwóch pomarańczy






Do przygotowania piramidek będziesz potrzebować silikonowych foremek w tym kształcie, do kupienia w tym sklepie internetowym klik .
Mak zmiel dokładnie w blenderze kielichowym, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Pozostaw mak na sicie aby dobrze obciekł. Marcepan i śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż marcepan się rozpuści, często mieszaj aby uniknąć przypalenia masy. Przestudzony mak przełóż do miski, dodaj do niego lekko przestudzoną marcepanową śmietankę, dokładnie wymieszaj. Orzechy, żurawinę i śliwki posiekaj nożem, dodaj do masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj, odstaw.
Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj. Używając silikonowego pędzelka, posmaruj dokładnie dno oraz boki foremek. Foremkę wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie czynność powtórz i znów schłódź foremkę w lodówce przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki, masę makową rozdziel po równo pomiędzy piramidki. Wierzch zalej czekoladą, wyrównaj go dobrze, ponieważ gdy piramidki zastygną będzie to ich podstawa.
Wstaw foremkę do lodówki i schładzaj deser przez około godzinę. Przed podaniem możesz udekorować jadalnym brokatem.

3 komentarze:

  1. Wyglądają niezwykle elegancko :) A samo nadzienie też jest oryginalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie to fajne, brawo za pomysł, na pewno piramidki smakują równie dobrze jak wyglądają

    OdpowiedzUsuń