środa, 14 grudnia 2016

Makowe babeczki z kremem Bailey's




Nie wiem czy to mój sposób postrzegania, czy też faktycznie Grudzień kończy się szybciej niż pozostałe miesiące??? Ledwo zerwał pierwszą kartkę w kalendarzu a tu nagle okazuje się,że za 10 dni Wigilia. Właściwie to nie mam zwyczaju wpadać w panikę przedświąteczną ale ostatnio ciągle towarzyszy mi poczucie,że z czymś nie zdążę. Tylko z czym??? Mieszkanie mam wypucowane na wysoki połysk (największa chyba zaleta remontu), lista prezentów wyklarowana i częściowo zrealizowana, świąteczne menu ustalone. Może to ten gorączkowy pęd ku końcowi roku powoduje,że każdy z nas odczuwa lekki niepokój??? Dziś Grudzień odsłonił swoje białe oblicze i sypnął śniegiem, za oknem od razu zrobiło się jaśniej, pomimo krótkich zimowych dni i szybko zapadających ciemności. A co będzie dalej? Czas pokaże.
Dziś mam dla was przepis na makowe babeczki, babeczki które smakują świętami. Mak, orzechy włoskie, kropelka likieru Bailey's w kremie i voila, przepis na pyszny deser gotowy. Babeczki są łatwe w wykonaniu i praktycznie możliwość,że coś pójdzie nie tak jest bliska zeru. Koniecznie przetestujcie ten przepis w te zimowe dni :)





składniki na babeczki:

2 łyżki maku
50 g orzechów włoskich
125 g masła
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
50 ml mleka
150 g mąki pszennej

krem:

100 ml śmietanki 30%
150 g białej czekolady
200 g serka mascarpone
50 ml likieru Bailey's
2 łyżki maku


Przygotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją 12  papilotkami lub też możesz użyć papilotek wolno stojących i wtedy wystarczy 6 sztuk. Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, wystudź i przelej do dużej miski. Do masła wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką. Orzechy posiekaj nożem, dodaj razem z makiem do masy maślanej. Na końcu dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Wymieszaj dokładnie masę, rozdziel ją po równo pomiędzy papilotki. Foremki wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 20-30 minut do suchego patyczka. gotowe babeczki wystudź.
Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone i likier, dokładnie zmiksuj. Gotowym kremem napełnij rękaw cukierniczy i udekoruj każda babeczkę ( u mnie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki). Udekoruj wierzch babeczek makiem.




1 komentarz:

  1. Ależ pięknie Ci się udały! Nie można im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń