piątek, 3 czerwca 2016

Pyszne lody o smaku solonego kajmaku






Kiedy temperatura wzrasta, dzień się wydłuża a wieczory stają się coraz cieplejsze często robimy sobie rodzinne wycieczki do Sandomierza. Uwielbiamy spacerować po Starówce i chłonąc urok starego miasta. W przeciągu kilku ostatnich lat nowe punkty gastronomiczne wyrosły tu jak grzyby po  deszczu, mamy tu kilka swoich ulubionych miejscówek, do których zaglądamy. Jedną z takich miejscówek jest Lapidarium. Jest to urocza knajpka umiejscowiona w piwnicach Ratusza. Jej wystrój jest prosty, oczywiście dominuje w niej surowy mur ale odpowiedni dobór dodatków powoduje,że przyjemnie jest tam spędzać czas. Karta menu jest krótka i dopasowana do sezonu. Podają tu najlepsze burgery w mieście, przyznam szczerze,że nie jadłam dotąd lepszej buły z mięchem. Jeśli zaś pragniecie się orzeźwić koniecznie spróbujcie cydru Dobrońskiego z cynamonem, podanego z kruszonym lodem. Cud,miód,malina. Jeśli będziecie wciąż żądni wrażeń tuż przy letnim ogródku możecie spróbować pysznych lodów z Manufaktury sandomierskiej. Lody przyrządzane są według tradycyjnych receptur i nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie w lodowym menu coś dla siebie. 
Do wyboru macie orzeźwiające owocowe sorbety lub tradycyjne lody w przeróżnych smakach. Moje faworytki to jajko niespodzianka, werter's original i solony karmel. Te ostatnie pchnęły mnie do eksperymentowania w domu. Tak oto powstały lody o smaku solonego kajmaku. Masa kajmakowa jak wiecie jest mocno słodka, dodatek soli morskiej świetnie przełamuje tą słodycz.
Lody zrobisz bez potrzeby posiadania maszynki do lodów. Lody łatwo się formują i nie natkniesz się w nich na nieprzyjemne kryształki lodu.
Pogoda chwilowo daje nam wytchnienie, dzisiejsze ulewne upały zmyły nieco skwar na blokowisku. W przyszły tygodniu upały mają powrócić, koniecznie wypróbujcie ten przepis.







lody kajmakowe:

3 białka
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
300 ml śmietanki 30%
150 g masy kajmakowej
1 płaska łyżeczka soli morskiej




Przygotuj pojemnik z przykrywką o pojemności 1 litra, dużą miskę i rondel,który ma mniejszy obwód niż miska. Do rondla nalej szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Do miski wlej żółtka i wsyp 2 łyżki cukru pudru.Gdy woda w rondlu zacznie się gotować zmniejsz ogień, ustaw na nim miskę i ubijaj żółtka na puch. Masa powinna potroić swoją objętość,być gęsta i lśniąca. Ubite żółtka wystudź. 
Białka ubij na sztywno. Śmietankę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietanki dodaj ubite żółtka i masę kajmakową. Dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Na koniec dodaj sól morską  i jeszcze raz wymieszaj. Gotową masę wlej do pojemnika, wygładź wierzch, przykryj pokrywką i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Gotowe lody podawaj w wafelku lub solo.

9 komentarzy:

  1. Ja poproszę :) Pogoda akurat na takie lody!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na Podkarpacie,zostało jeszcze kilka porcji :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. solony karmel próbowałam,ale kajmak musi być jeszcze lepszy! zachęcasz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też lody, ale owocowe i na szybko. Twoje wyglądają bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. słodko-słone to moje smaki. pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie. Nie mieszasz lodów w trakcie mrożenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mam być szczera to często po prostu zapominam :), tych nie mieszała a w smaku były aksamitne,bez kryształków

      Usuń
  7. Zaintrygowałaś mnie tym połączeniem i się obecnie zastanawiam, czy pasowałoby mi zmieszanie słodkiego z odrobiną słonego. Wiem, że wielu osobom ono bardzo smakuje. Ciekawa jestem, czy też bym się zaliczyła do tej grupy

    OdpowiedzUsuń