Po tygodniu przejmujących chłodów zrobiło się upalnie. Wciąż przybywa dnia, wieczory robią się coraz cieplejsze, dmuchawce na łące wyłysiały. Lato zbliża się do nas wielkimi krokami. Dla mnie oznacza to jedno, daję mojemu piekarnikowi przymusowy urlop. Okres letni staram się jak najwięcej czasu spędzić na świeżym powietrzu, w miarę możliwości aktywnie. Dlatego staram się w jak najkrótszym czasie zrobić słodkie co nieco. Postanowiłam więc stworzyć dział zadedykowany deserom przygotowanym w czasie nie dłuższym niż kwadrans. Dziś zapraszam was na domowy budyń kokosowy z truskawkami. Bardzo lubię połączenie kokos+truskawki. Już wkrótce podzielę się z wami przepisem na sernik w takim właśnie połączeniu smakowym.
Budyń jest wegański i bezglutenowy, świetni nada się jako baza do kremu kokosowego do tortu. Polecam, absolutny hit dla wszystkich kokosolubów :)
budyń kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g truskawek
Odmierz 100 ml mleka kokosowego, resztę wlej do rondla i zagotuj. W 100 ml mleka rozprowadź skrobię z cukrem trzcinowym i wlej do gotującego się mleka. Przelej budyń do pucharków (2 sztuki).
Wierzch budyniu udekoruj pokrojonymi truskawkami. Voila :)
Rzeczywiście prosto i mega apetycznie, a do tego można sobie zmieniać owoce jak się truskawki przejedzą ;)
OdpowiedzUsuń