środa, 2 marca 2016

Parfait Queen- królewska kruszonka z bananem, ananasem i czapą bitej śmietany





(Stefan jak zawsze na posterunku :) )


Marzec... prawda,że brzmi wiosennie??? Cóż, w teorii na pewno tak. Gorzej z praktyką.Od trzech dni nieprzerwanie siąpi deszcz, z mniejszym lub większym natężeniem. Do tego jest przeraźliwie zimno.     W wiecznie zasnutym chmurami stanie Waszyngton znajduje się Forks... znacie to??? Za każdym razem gdy deszcz pada kolejny dzień z rzędu, ciężkie chmury wiszą nad nami a dni stają się ciemne czuję się jakbym własnie mieszkała w Forks. Nie wiem, czy moje jestestwo odnalazłoby się w miejscu gdzie przez większość roku pada deszcz. Więc pytam: Wiosno,gdzie jesteś??? Rzuciłaś kilka przebiśniegów i krokusów w babcinym ogródku. Na gałązkach tu i ówdzie pokazały się bazie. A gdzie piękne wiosenne słońce? Gdzie zapach ziemi budzącej się do życia po zimowym śnie?
Nie wiem jak to jest, że przez styczeń i luty jakoś się trzymam a w marcu chcę mieć wiosnę teraz,natychmiast!!! Póki wiosna się nie pojawi staram się zaklinać ją w kuchni. Zapraszam was dziś na przepis na deser, królową parfait. Do pucharków włożyłam pyszną kruszonkę, przykryłam ją budyniem bananowym z kawałkami bananów i ananasowym z kawałkami ananasa. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną i posypałam odrobiną startej czekolady. Wierzcie lub nie, słoneczny kolor kremu podziałał na mnie krzepiąco. Poczekam więc jeszcze chwilę, na pełne słońca poranki, zielone pąki na drzewach i wiatr niosący wszystkie zapachy wiosny :)
A póki co zapraszam do kuchni. wykrzesajcie pół godzinki na przygotowanie pysznego deseru.









kruszonka:

1/3 szklanki zmielonych migdałów
1/3 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki syropu klonowego

budyń bananowy:

torebka budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
400 ml nektaru bananowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 banany pokrojone w kostkę


budyń ananasowy:

torebka budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
400 ml nektaru ananasowego
2 łyżki cukru trzcinowego
4 plastry ananasa pokrojone na kawałki


ponadto:

bita śmietana
2 łyżki startej mlecznej lub deserowej czekolady


Przygotuj kruszonkę z podanych składników,szybko zagnieć ciasto (konsystencja mokrego piasku). Gotową kruszonkę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika (160 stopni termoobieg) i piecz przez około kwadrans.
Gotową kruszonkę wystudź, odłóż trochę do dekoracji i rozdziel pomiędzy dwa pucharki (u mnie 2 duże ale z powodzeniem można zrobić 4 mniejsze).
Przygotuj budyń bananowy wg przepisu na opakowaniu,używając nektaru bananowego. Gotowy budyń lekko przestudź,dodaj do niego pokrojone w kostkę banany,dokładnie wymieszaj i wyłóż na kruszonkę.
Ugotuj budyń śmietankowy na soku ananasowym wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego budyniu dodaj pokrojonego na kawałki ananasa. Wyłóż na budyń bananowy.
Przestudzony deser udekoruj czapą bitej śmietany i startą czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz