niedziela, 17 stycznia 2016

Kokosowa kruszonka z budyniem i malinami





Ścisnęło mrozem, poprószyło śniegiem, zrobiło się prawdziwie zimowo. Nie,żebym jakoś specjalnie wypatrywała zasp i śniegu skrzypiącego pod butami ale moja podświadomość zaakceptowała obecną sytuację pogodową. Dzięki tej wszędobylskiej bieli zrobiło się jaśniej i jakoś tak lepiej na sercu. Przyjemnie jest wrócić lekko zmarzniętą ze spaceru z Rudziszonem, bo wiem że w domu czeka na mnie gorąca herbata a w piekarniku świeżo upieczone crumble. Na pomysł wpadłam w trakcie robienia porządków. Myślałam o przygotowaniu małej porcji deseru, takiej do zjedzenia od razu bez potrzeby zostawiania na potem. Jasnym dla mnie było,że ma to być coś na ciepło i najlepiej żeby to było przygotowane w kubku. Od razu pomyślałam o crumble ale tym bardziej tradycyjnym, czyli kruszonka, jabłka i może odrobina sosu krówkowego. Oczywiście pierwszy wariant też zrobiłam ale najpierw chciałabym podzielić się z wami przepisem na crumble, który wymyśliłam w drugiej kolejności. Kokosowa kruszonka to coś,co tygryski bardzo lubią.Maliny i budyń śmietankowy komponują się z nią idealnie, deser przygotowuje się bardzo szybko, kolejny deser który ma same zalety.Na myśl o wspaniałym smaku tej kruszonki moje ślinianki zaczęły wzmożoną pracę ;)
W te zimowe chłody porcja tego crumble to comfort food, który rozgrzewa i wprawia w świetny nastrój ,nie dajcie się długo przekonywać i przetestujcie ten przepis.




kruszonka:

3/4 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
80 g bardzo zimnego masła

ponadto:

100 g malin
torebka budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka)
400 ml mleka
4 łyżki cukru




Przygotuj dwa kubku o pojemności 400 ml. Wiórki i cukier puder wsyp do miski, dodaj posiekane masło i szybko zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku). Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Na dno kubków wyłóż po 1/4 kruszonki, następnie nałóż budyń, maliny i wierzch przykryj również 1/4 kruszonki. Na wierzch możesz dać odrobinę masła ale nie jest to konieczne.Wstaw kubki do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowy deser lekko przestudź. Wierzch posyp cukrem pudrem i delektuj się smakiem kruszonki.

3 komentarze:

  1. Kokos i maliny - połączenie idealne! Z pewnością wypróbujemy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z moich ulubionych połączeń, w planach mam jeszcze crumble z jagodami i budyniem czekoladowym :p :)

      Usuń
    2. Nie kuś! ;) no ale cóż, czekamy z niecierpliwością ^^

      Usuń