niedziela, 2 sierpnia 2015

Jesienna nostalgia- sernik ze śliwkami na gryczanym spodzie





Prawie niezauważalnie, niczym mgnienie powieki poczułam w powietrzu pierwsze nuty jesieni. Nie wiem czy to tylko zapach powietrza pomieszany z zapachem pierwszych jabłek i śliwek, czy też przejmujący chłód kilku ostatnich nocy. Faktem jest jednak,że mój wyczulony na zapachy nos uchwycił te pierwsze nuty,zalewając mój mózg falą jesiennych wspomnień. Dla mnie to zapach dymu wolno snującego się nad polami i łąkami, zapach jabłek, grzanego cydru, wilgoci wieczornego powietrza, rześkich poranków, kociołka wolno pyrkającego na ognisku. Mogłabym wymieniać bez końca. Spadło to na mnie niespodziewanie i pomimo mojego sentymentu do uroków jesiennych dni poczułam nostalgię. Dopiero co lato rozgościło się w naszych szerokościach geograficznych a już wkrótce przyjdzie nam się z nim pożegnać.Nawet ostatnie kilka dni potwierdziło,że zbliżamy się do schyłku lata. chłodne wieczory i mało upalne dni mówią same za siebie.
Wynikiem tej mojej małej nostalgii jest sernik, ze śliwkami na gryczanym spodzie. Smakuje nadzwyczaj dobrze, czuć w nim schyłek lata i pierwsze nuty jesieni. Chciałoby się rzec, sernik doprawiony nostalgią. Idealna para do szklanki gorącej herbaty. Wybaczcie,idę po kawałek :)








gryczany spód:

80 g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka kakao
50 ml gazowanej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa serowa:

600 g serka na sernik
100 g skondensowanego mleka o smaku karmelu
3 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
300 g śliwek



Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm. Spód i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj spód do sernika. Miękkie masło utrzyj z jajkami i cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę gryczaną,kakao,wodę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksuj,wylej ciasto do tortownicy,wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika,piecz przez 20 minut do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
Śliwki wypłucz i wypestkuj, podziel na połówki. Przygotuj masę serową. Jajka ubij w całości z cukrem pudrem, dodaj ser oraz mleko skondensowane i skrobię, dokładnie zmiksuj. Na gotowym spodzie ułóż śliwki, a na nie wyłóż masę serową. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni. Gotowy sernik wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub jeśli odczuwasz potrzebę oblej polewą czekoladową.


6 komentarzy:

  1. Ja jesień czuję w powietrzu całe lato w tym roku. Chłodno, deszczowo, pochmurno... Pocieszyłabym się kawałeczkiem takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj,ja zawsze chętnie się podzielę, mogę teleportować kawałek do Danii :)
      Dzięki Twojemu blogowi jestem na bieżąco z sytuacją pogodową w Danii,faktycznie ten sernik mógłby przypaść Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Sernika ze śliwkami jeszcze nigdy nie robiłam. Twój wygląda perfekcyjnie!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak z perfekcją ale wyszedł pyszny :), koniecznie upiecz własny

      Usuń
  3. Ze śliwkami brzmi ciekawie,dlatego,że śliwki uwielbiam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez uwielbiam śliwki i następnym razem dodam ich podwójną porcję bo fantastycznie współgrają z kremowym serem :)

      Usuń