wtorek, 18 sierpnia 2015

Czekoladowe pudełka z musem z białej czekolady i malinami





Czasem sytuacja wymaga podania gościom czegoś bardziej finezyjnego niż zwykłe ciasto z owocami. Nie, oczywiście nie umniejszam ciastom z owocami,sama je uwielbiam i wypiekam.
Chodzi mi o te momenty,gdy zapraszamy kogoś,komu chcemy pokazać się z jak najlepszej strony. Rzucamy się w wir gotowania i pieczenia,by usłyszeć wow,gdy nasze dania zostaną podane do stołu. U mnie zazwyczaj jest to tort, uwielbiam je piec, łączyć smaki, dekorować w prosty ale elegancki sposób. Czasem jednak odbiegam od tortowej tradycji i robię czekoladowe pudełka. Gdy pierwszy raz wychodziły spod mojej ręki byłam przekonana,że to się po prostu nie uda. A jednak się udało i to nie jeden raz :) Wystarczy dobrze rozplanować całe zadanie i właściwie reszta będzie już przyjemnością. Tym razem czekoladowe pudełka skryły w sobie biszkopt z warstwą konfitury malinowej. mus z białej czekolady i maliny. Całość po prostu obłędna w smaku a wygląd,sami oceńcie :) 
Czekoladowe pudełka reprezentują Five o'clock w półfinale Bitwy blogerów (klik) organizowanej przez portal gotujmy.pl. Trzymajcie więc kciuki, ja swoje trzymam bardzo mocno :)






biszkopt:

3 jajka, białka osobno od żółtek
3 łyżki cukru 
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus z białej czekolady:

100 g białej czekolady
1 białko
125 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki szampana lub dobrego wina musującego

dodatkowo:

300 g czekolady deserowej
100 g malin
otarta skórka z limonki
4 łyżeczki konfitury z malin



Przygotuj biszkopt.Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 170 stopni. Białka ubij na sztywno z cukrem,dodaj żółtka i ucieraj aż masa będzie puszysta i lśniąca. Delikatnie wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Gotowy biszkopt wystudź. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli parowej lub mikrofalówce. Rozsmaruj gruba warstwę czekolady na papierze do pieczenia, wyrównaj aby tafla była gładka. Podłóż pod papier dużą deskę do krojenia. Dzięki temu unikniesz odkształceń. Wstaw czekoladę do lodówki na około 20-30 minut.
Przygotuj mus z białej czekolady. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli parowej. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Białko ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj białko ze śmietanką, dodaj partiami białą czekoladę. Nie przestawaj mieszać. Na końcu dodaj wino musujące, delikatnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Teraz przygotuj pudełka. Z biszkoptu wytnij 4 kwadraty o boku 6 cm. Każdy kwadrat posmaruj łyżeczką konfitury malinowej. Boki kwadratów posmaruj musem z białej czekolady. Wyjmij czekoladowa taflę z lodówki. Za pomocą ostrego noża maczanego w ciepłej wodzie wytnij 16 prostokątów o boku 6x4 cm. Bardzo pomocne będzie przygotowanie kartonowego szablonu,mnie bardzo ułatwiło to pracę. Za pomocą pęsety lub małych szczypiec ustaw czekoladowe ścianki na każdym ciastku. Środek napełnij musem czekoladowym,na wierzchu ułóż maliny. Aby wzmocnić konstrukcję możesz użyć pasków z foli aluminiowej i delikatnie owinąć nimi pudełka. Gotowe pudełka wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie możesz usunąć paski folii aluminiowej, pudełka będą ładnie zespolone. Przed podaniem posyp maliny otartą skórką z limonki.





3 komentarze:

  1. zakochałam się! Jak to pięknie wygląda :D uwielbiam maliny- a tak smakowicie podane, zdecydowanie bardziej zachęcają

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, oryginalne ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń