czwartek, 9 lipca 2015

Parfait z kruszonką,karmelizowanymi brzoskwiniami i jagodami




Jednostajny szum padającego deszczu dobrze na mnie wpływa. Po tych kilku upalnych dniach przyjemnie jest wyłożyć się i czuć chłodne powietrze, które przeczesuje kąty mojego mieszkania. Wszyscy odetchnęliśmy, wdychamy rześkie powietrze i odpoczywamy. Dzięki temu przerywnikowi zbiorę energię i stawię czoła ciągowi dalszemu upałów. Stefek wynurzył się ze swojej kryjówki, przysiadł na balkonowym progu i z zaciekawieniem obserwuje deszcz.Kap,kap,kap krople deszczu znaczą ścieżki na balkonowej podłodze. Stefek pełen werwy próbuje je wyłapywać do momentu,gdy leniwie snująca się mucha odwraca jego uwagę. Szybko przenosi swoje łowy na parapet.
A ja sięgam po szklaneczkę wypełnioną gryczanym crumble,karmelizowanymi brzoskwiniami, jagodami i jogurtem doprawionym skórką z cytryny. Prawdziwa eksplozja smaków. Orzeźwiający deser z chrupiącą kruszonką idealnie pasuje do wieczornego chill out'u. Viva parfait!!!









gryczane crumble:

3 łyżki bardzo zimnego masła
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki mąki gryczanej

ponadto:

500 g gęstego jogurtu greckiego
skórka otarta z połówki cytryny+dwie łyżki soku
4 łyżki cukru pudru

4 brzoskwinie
4 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki jagód

posypka confetti (opcjonalnie)



Składniki na crumble zagnieć szybko, otrzymasz okruchy o konsystencje mokrego piasku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, okruchy wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut, a następnie wystudź kruszonkę.
Brzoskwinie umyj,wypestkuj, pokrój na cząstki. Cukier trzcinowy przełóż na patelnię, dodaj cząstki brzoskwiń, karmelizuj przez około 10 minut, brzoskwinie się ładnie przypieką i wytworzy się pyszny karmelowy sos. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, skórką cytrynową i sokiem.
Na dno czterech szklanek wyłóż kruszonkę, następnie wyłóż brzoskwinie z syropem, jagody oraz jogurt. Wierzch udekoruj posypką. Deser możesz zjadać od razu lub schłodzić do pożądanej temperatury.






1 komentarz: