piątek, 11 lipca 2014

Jagodowe love,babeczki & wakacje




Wraz z początkiem lipca zaczyna się wysyp moich ulubionych owoców: jagód,jeżyn oraz malin. Jest to dla mnie kwintesencja smaków i aromatów lata. Od dawien dawna w mojej rodzinie jagody gościły głównie zamknięte w smakowitych pierożkach ,zapieczone z ciastem ucieranym lub zmiksowane w koktajlu.
Przy okazji jednej z kulinarnych akcji,w której brałam udział udało mi się zakupić galaretkę jagodową,reszta wymyśliła się sama. Późną lipcową, gorącą nocą wypiekłam kruche babeczki a nazajutrz napełniłam je frużeliną zrobioną z leśnych jagód a wierzch udekorowałam bezą szwajcarską o smaku jagodowym.
Czy brzmi dostatecznie zachęcająco??? Spróbujcie sami.
Przepis dołączam do akcji 'Słodkie jagodowe lato'




kruche babeczki:

80 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 żółtko
2-3 łyżki lodowatej wody
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli


frużelina jagodowa:

150 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej


beza:

4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki o smaku jagodowym





Przygotuj kruche ciasto.Wszystkie składniki umieść w misce i szybko zagnieć.Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Gotowym ciastem wylep foremki do babeczek, piecz przez 15-20 minut w temp. 160 stopni. Z podanej porcji otrzymasz około 20 babeczek.
Jagody włóż do rondelka,dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu.Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami wody i wlej do jagód gdy te lekko zmiękną i puszczą sok.Wymieszaj dokładnie a gdy masa zgęstnieje,zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, umieść miskę nad gotującą się wodą (kąpiel parowa) Ubijaj białka i dodawaj po łyżeczce galaretkę jagodową. Gdy masa będzie jednolita,gęsta lśniąca zdejmij miskę z kąpieli parowej i przestudź masę.Gotową masą napełnij rękaw cukierniczy.
Każdą babeczkę napełnij frużeliną jagodową a wierzch udekoruj bezą jagodową. Babeczki nie wymagają przechowywania w lodówce.


Słodkie jagodowe lato







I jeszcze wakacyjne klimaty z Rudziszonkiem







6 komentarzy: