niedziela, 26 stycznia 2014

Królowa nocy- zmysłowo czekoladowa babeczka w jeżynowej chmurce



Królowa nocy-to moje pierwsze skojarzenie związane z tą babeczką.Błyszcząca,iskrząca srebrem, jakby wyrwana z karnawałowej imprezy :) Srebrna otoczka skrywa zmysłowo czekoladową babeczkę i jeżynowy krem na bazie mascarpone.To moja propozycja na słodkie imprezowe co nieco.Jeżeli chodzi o słodkości to dla mnie karnawał trwa cały rok,a z drugiej strony nie jestem fanką pączków i faworków.
Gdy na dworze mróz i śnieg warto mieć coś w zanadrzu,a może to będzie ta babeczka???





babeczka:


100 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
4-5 łyżek czekoladowych kropelek
50 ml wody


polewa:

100 ml słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
400 g jeżyn mrożonych (w sezonie świeżych)
1 łyżka mąki ziemniaczanej

srebrny barwnik spożywczy w sprayu (Wilton)



Zacznij od przygotowania ciasta na babeczki.Masło rozpuść,ostudź,dodaj do niego wszystkie mokre składniki.W drugiej misce wymieszaj suche składniki.Dodawaj je partiami do składników mokry,do mieszania możesz użyć trzepaczki (mikser nie jest konieczny).Gdy składniki się połączą dodaj czekoladowe kropelki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami,piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Każdą papilotkę napełnij do 3/4 wysokości ciastem, foremkę wstaw do piekarnika i piecz babeczki przez ok. 30 min. do tzw suchego patyczka.Gotowe babeczki wsytudź.
Teraz przygotuj polewę. Jeżyny włóż do rondelka, posyp 2-3 łyżkami cukru,dodaj 1-2 łyżki wody i doprowadź do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 2-3 łyżkach wody,wlej do jeżyn i zagotuj.Otrzymasz dość gęsty kisiel.Kisiel przetrzyj przez gęste sitko i ostudź.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno,dodaj do niej mascarpone i partiami mus jeżynowy.Utrzyj na gładką masę.Gotową jeżynową masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką i udekoruj każdą babeczkę.
Gotowe babeczki wstaw na kwadrans do lodówki a przed podaniem spryskaj srebrną mgiełką.

Przepis dołączam do akcji Mascarpone karnawał 2014







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz