wtorek, 11 czerwca 2013
Muffiny z ciemnego lasu
Las,jedno z wielu miejsc,które lubię odwiedzać.Spacerując z Rudziszonem,biegając lub jeżdżąc na rowerze.Coś dla ciała,coś dla ducha.Cisza,spokój,świeże powietrze,zieleń,czysty relaks.Las kojarzy mi się też z kuchnią a dokładniej ze słodkimi darami,które nam oferuje.Dziś polecam muffiny nadziane,dżemem jeżynowym,z jagodami na wierzchu.Muffiny smakują cudownie,ciasto i nadzienie rozpływa się ustach,to zdecydowanie jedne z moich ulubionych babeczek.Stworzone pod wpływem chwili by cieszyły nasze podniebienia :)
składniki:
1 jajko
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
12 łyżeczek dżemu jeżynowego
polewa:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
różowy barwnik spożywczy ( polecam Wilton)
ponadto:
150 g jagód
Zacznijmy od ciasta na muffinki. Masło rozpuść,przestudź.W dużej misce umieść składniki mokre oraz suche.Utrzyj je za pomocą trzepaczki na gładką masę.Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.Napełnij je gotowym ciastem do 1/3 wysokości.Na każdej babeczce umieść łyżeczkę dżemu a następnie przykryj ciastem do 3/4 wysokości.Babeczki piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 25 minut.
Gotowe babeczki ostudź.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodaj odrobinę różowego barwnika spożywczego.Każdą babeczkę udekoruj chmurką bitej śmietany i obsyp jagodami.
Babeczki smakują wyśmienicie z zimnym kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz