czwartek, 20 czerwca 2013

Czekoladowe pudełka




Powiało chłodem,jest późny wieczór,czas relaksu,mojito,laptop i ja :) Dziś przełamałam się i zrobiłam czekoladowe pudełka.Ten przepis oczekiwał w kolejce od co najmniej 3 tygodni.Niech nie zmyli Cię wygląd.Pudełeczka robi się bajecznie łatwo. Należy tylko pamiętać,że czekolada nie lubi ciepła a reszta to fraszka.Nie jest to może przepis,który powinien znaleźć się w kanonie codziennych deserów ale od święta na pewno mile zaskoczy.A więc do dzieła....

składniki:

1 gotowy blat biszkoptowy o smaku kakaowym
borówki
listki mięty

mus:

1 żółtko
2 białka
100 g czekolady deserowej
2 łyżki cointreau

pudełeczka:

100 g czekolady deserowej



Przystępujemy do dzieła.Blaszkę o wymiarach 24x30 cm wyłóż pergaminem.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i równomiernie rozsmaruj na blaszce.Włóż blaszkę na 15 minut do zamrażarki.
Teraz przygotuj mus.Rozpuść czekoladę,lekko przestudź.Zmiksuj z żółtkiem i likierem.Ubij na sztywno białka i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową.Mus wstaw na kwadrans do lodówki.
Z biszkoptu wytnij 4 prostokąty o wymiarach 8x4 cm.
Wyjmij czekoladową taflę z zamrażarki.Za pomocą linijki i ostrego noża wytnij 12 prostokątów o wymiarach 8x3 cm.Gotowe czekoladowe prostokąty schowaj na 5-10 minut do lodówki.
Teraz poskładamy pudełeczka.Użyj pęsety,zapobiegniesz roztapianiu się czekolady.Cztery prostokąty podziel na pół,to będą krótsze boki pudełeczek.
Każdy bok biszkoptu posmaruj musem czekoladowym i za pomocą pęsety przyklej boki pudełek.Gotowe pudełka schłódź przez 10 minut w lodówce.Resztą musu napełnij gotowe pudełeczka,wierzch obsyp borówkami i miętą.
Z podanych składników otrzymasz 4 pudełka.



2 komentarze: