piątek, 7 grudnia 2012

Piernikowe Rudolfy






Oh the weather outside is frightful
But the fire is so delightful,
And snice we've no place to go,
Let it snow!
Let it snow!
Let it snow!

It doesn't show signs of stopping
And I brought some corn for popping,
The lights are turned way down low,
Let it snow!
Let it snow!


Dziś w klimacie świątecznym.Nastroił mnie do tego śnieg,który padał w nocy i przywitał mnie dziś rano białą czapą za oknem.Jakoś zgraliśmy się wspólnie: śnieg i ja, bo właśnie wczorajszy wieczór poświęciłam na dekorowanie piernikowych Rudolfów.Polecam wam zrobienie tych ciastek, ponieważ to wspaniała zabawa.
Wykorzystywałam przepis z tej strony, wprowadziłam małą zmianę i moje Rudolfy zrobiłam z ciasta piernikowego.
                                                        



Składniki na ciasteczka:

1 szkl. miodu
150 g cukru pudru
100 g masła
500 g mąki
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
2 łyżki mleka
1 jajko
szczypta soli

na dekorację:

czerwone drażetki
lukier
50 g roztopionej mlecznej lub gorzkiej czekolady




Zacznij od ciasta.Zimne masło posiekaj na stolnicy,dodaj wszystkie składniki sypkie,zrób wgłębienie,wbij do  środka jajko,dodaj mleko.Zagnieć ciasto,dodając partiami miód.Z ciasta uformuj kulę,owiń ją folią spożywczą i włóż ciasto do lodówki na około 2-3 godziny.Po tym czasie ciasto podziel na trzy części,rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka.Piecz w temp 180 stopni przez około 15 minut.Gotowe ciastka przestudź a następnie udekoruj.Czekoladą namaluj oczka oraz różki a noski przyklej za pomocą lukru.Z podanej porcji wychodzi około 40 ciasteczek.








                                                                        Let it snow
                                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz