wtorek, 3 grudnia 2019

Tort marchewkowy z kremem piernikowym



(Zimowa herbatka w szklankach MIA Ambition)


Zbliżają się święta, czas kiedy spotykamy się z bliskimi, by cieszyć się wspólnotą i celebrować świąteczny czas. Dla mnie jest to czas, gdy chcę rozpieszczać najbliższe mi osoby różnymi smakołykami. W Wigilię pałeczkę przejmuje moja mama  i serwuje nam pyszne, tradycyjne potrawy.
Ja zajmuję się słodką oprawą świąt. Uwielbiam makowce, serniki, tradycyjny piernik staropolski ale na świątecznym stole nie może zabraknąć tortu.
Tort musi nawiązywać smakiem do zimowej aury. W tym roku zaserwuję moim bliskim tort marchewkowy z kremem piernikowym. Ciężkie, wilgotne blaty przełożę kwaskowymi powidłami z węgierek i kremem piernikowym speculoos.
Do porcji tortu idealnie będzie pasować zimowa herbata owocowa z laskami cynamonu i plasterkami cytrusów. Herbata pięknie zaprezentuje się w szklankach termicznych od Ambition . Koniecznie zajrzyjcie do ich sklepu internetowego po więcej inspiracji.
A Was zapraszam na kawałek tortu pachnącego świętami.
Przepis dołączam do durszlakowej akcji "Święta z dbałością".






składniki:

1 szkl. utartej marchwi
3 jajka
3/4 szkl. mielonych orzechów laskowych
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej
150 ml oleju rzepakowego
4 łyżki powideł śliwkowych
500 g serka mascarpone
1 słoik kremu speculoos



Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. W misie miksera ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaj olej i dokładnie zmiksuj masę. Partiami dodawaj sypkie składniki, marchew i zmielone orzechy. Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 40 minut to suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przekrój tak, aby powstały 3 blaty.
Serek mascarpone zmiksuj z kremem speculoos.
Ułóż blat ciasta na talerzu, posmaruj 2 łyżkami powideł. Następnie nałóż 1/3 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Nałóż kolejne 2 łyżki powideł i 1/3 kremu. Przykryj wierzchnim blatem ciasta. Wierzch oraz boki ciasta posmaruj resztą kremu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz