sobota, 30 marca 2019

Sernik z maltesersami




Praca fotografa kulinarnego wymaga mobilności. To duży komfort móc pracować w zaciszu domowego studia, planować pracę zgodnie z rytmem dnia. Często jednak  trzeba się przemieszczać. Całkiem niedawno stałam się właśnie takim fotografem-podróżnikiem. I tak przynajmniej raz w miesiącu podróżuję do Naszej pięknej stolicy, aby pracować na planie zdjęciowym.
Przez częste podróże odkryłam blabla car i zasiliłam szeregi jej użytkowników. Na początku podeszłam dość sceptycznie do tego sposobu podróżowania. Z biegiem czasu jednak okazało się, że dzięki temu sposobowi przemieszczania się z punktu A do punktu B można poznać bardzo ciekawych ludzi. Różne zawody, różne zainteresowania, każda podróż to ciekawe doświadczenie. Podróżowałam już ze świadkiem Jehowy, operatorem tokarki i pasjonatem kombajnów w jednym, z młodym informatykiem pędzącym na randkę do stolicy. Każda z tych osób jest inna, ciekawa, warta rozmowy i wymiany myśli. Dzięki temu podróż upływa przyjemniej i szybciej.
A jeśli jesteśmy przy przyjemnościach to porozmawiajmy chwilę o sernikach,a konkretnie o jednym, takim pysznym z Maltesersami. Moim zdaniem, na sernik jest zawsze dobra pora. Szczególnie na taki bez spodów i oblany polewą czekoladową. Dodatek mleka w proszku nadaje temu sernikowi delikatności. Dodatek Maltesersów to przysłowiowa wisienka na torcie, nadają sernikowi chrupkości i czekoladowości. Sernik będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub gwiazdą na wielkanocnym stole. 






składniki:

700 g naturalnego serka homogenizowanego
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego
1 szkl. mleka w proszku
50 g Malteserów

ponadto:

50 g mlecznej czekolady
50 g deserowej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego
50 g Maltesersów



Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Jajka umieść w misie miksera, ubij do spienienia a następnie wsyp cukier i ubijaj na średni obrotach max minutę. Następnie dodaj ser na sernik. Zmiksuj krótko na gładką masę,a na końcu wsyp budyń śmietankowy i mleko w proszku. Do masy serowej dodaj pokrojone na połówki Maltesersy.
Masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Gotowy sernik wystudź w piekarniku,a wystudzony przełóż na paterę.
Przygotuj polewę: oba rodzaje czekolady i olej umieść w misce i rozpuść je w kąpieli wodnej. Wymieszaj dokładnie polewę i oblej nią sernik. Wierzch udekoruj posiekanymi maltesersami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz