poniedziałek, 11 czerwca 2018

Tort awokado z kremem czekoladowym




Długie cienie kładą się na chodnikach, zapadł wczesny czerwcowy wieczór... Za oknem brzęczą chrabąszcze, Stefek pomiaukuje do nich z balkonu. To jest ten moment kiedy skwar ustępuje miejsca chłodnemu, wieczornemu podmuchowi. Moment gdy mogę rozsiąść się na balkonie w hamaku, wdychać zapach nagrzanej słońcem lawendy. Moje M3 staje się coraz cichsze, mogę zebrać myśli, zaplanować kolejny dzień. Idealną ciszę mąci jedynie stukot kostek lodu, które pławią się w wodzie z dodatkiem mięty i cytryny.
Upajam się takimi chwilami, bo mam za sobą bardzo pracowity miesiąc. Owszem, miałam też w maju wakacje ale za to po powrocie musiałam podwójnie podkręcić tempo aby zamknąć projekt.
Powolutku przywracam się na normalne tempo, postanowiłam też zetrzeć z kart bloga grubo zalegający kurz.
Mam dla Was niezwykle prosty przepis. Wystarczy zmiksować kilka składników aby wyczarować wspaniały deser. Z tego przepisu przygotujecie pyszne muffinki z kremem czekoladowym lub ciasto kostkę awokado , lub tort. Jeden przepis, a tyle możliwości.
Awokado sprawia, że ciasto jest wilgotne. Krem czekoladowy nie jest za słodki, idealnie komponuje się z zielonym ciastem, zarówno kolorem jak i smakiem.
Wiele osób myśli, że tort wymaga specjalnych zdolności cukierniczych. Oczywiście niektóre wymagają ale jest też mnóstwo przepisów na proste i przy tym smaczne torty.
W założeniu ten przepis miał być przepisem na kostkę awokado z czekoladowym kremem truflowym. Zmieniłam decyzję gdy w kwiaciarni zobaczyłam soczyście zielone margaretki. Zmieniłam opcję i upiekłam tort. Sam proces przygotowania jest bajecznie prosty, a dzięki świeżym kwiatom wygląda cudnie i mógłby konkurować z kolegami z cukierni ;).
Przepis dołączam do durszlakowej akcji: Palma- zróbmy coś dobrego.





na ciasto:

3 jajka
50 g miękkiej margaryny Palma
1 awokado hass (ok. 100 g)
50 g świeżego szpinaku
50 ml wody gazowanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

200 g czekolady mlecznej
150 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone



Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak i awokado zblenduj w blenderze kielichowym. Jajko wbij do miski, dodaj do niego cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej roztopioną margarynę i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, mąkę, proszek do pieczenia i wodę gazowaną. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź i przekrój tak aby otrzymać 3 blaty. 
Śmietankę wlej do rondelka, dodaj połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszaj masę i schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
Schłodzoną śmietankę czekoladową ubij mikserem do podwojenia objętości. Dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj. Otrzymanym kremem przełóż blaty ciasta awokado, posmaruj boki oraz wierzch tortu. Tort przechowuj w lodówce. 



1 komentarz: