środa, 6 lipca 2016

Smak babcinych wypieków, domowe ucierane ciasto z morelami i jagódkami




Według mojej babci, żadna szanująca się gospodyni domu nie kupi gotowych ciastek do popołudniowej herbaty. Ciasto do herbaty musi być upieczone w domu, może być najprostsze ale zrobione rękami gospodyni. Nawet podczas letnich upałów piec w naszej kuchni pracował na pełny etat. W dni powszednie babcia serwowała proste babki, biszkopty i ciasta ucierane, na niedzielę w bratrurze wyrastały bardziej wykwintne wypieki. Ciasto, które dziś wam proponuję to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych wypieków mojej babci. Ciasto ucierane na domowym maśle i jajkach, z morelami z domowego ogródka. Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i bardzo smaczne. Wracają wspomnienia wakacyjnych, letnich dni, kiedy całe dnie bawiliśmy się w chowanego i podchody, gdy po obiedzie czekał na nas talerz babcinego ciasta. Zbieraliśmy wiśnie na kompot, zjadaliśmy maliny prosto z krzaczka,ganialiśmy kury na podwórku i dokarmiali mleczem króliki. Nie mieliśmy wymyślnych zabawek, komórek, laptopów a mimo tego bawiliśmy się najlepiej na świecie. Za telefon służyły nam drzewa, na które wspinaliśmy się aby nawoływać się nawzajem a na umówione spotkania każdy przychodził, jeśli się spóźnił, musiał szukać całej bandy w polach. 
Ciasto przywróciło smaki i wspomnienia dzieciństwa, wspomnienie kuchni mojej babci, której już z nami nie ma. Dzięki jej przepisom mogę wspominać beztroskie dzieciństwo, kiedy to największym problemem było rozbite kolano lub kapeć w oponie roweru ;)
Ciasto świetnie się sprawdza jako spód do sernika, pasują do niego wszystkie owoce, koniecznie upieczcie to ciasto, to gwarancja pysznego deseru.




składniki:

100 g miękkiego masła
4 białka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g jagód
200 g moreli



Foremkę 20x20 wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 160 stopni. Morele i jagody wypłucz, morele przekrój na połówki, pestki usuń. Białka z odrobiną soli ubij na sztywno, odstaw na później. Żółtka ubij na puch z cukrem pudrem, dodaj miękkie masło i utrzyj dokładnie do połączenia się składników. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nie przerywaj ucierania. Na końcu dodaj śmietankę i jeszcze raz dokładnie zmiksuj wszystkie składniki. Dodaj do masy ubite na sztywno białka za pomocą ręcznej trzepaczki delikatnie wymieszaj masę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch, ułóż na nim morele i jagody. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 40 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem




1 komentarz: