piątek, 17 października 2014

Kulinarne wyprawy Jamiego-przesłodka tarta z dynią




'Na ten piękny deser,a ściślej- jeden jego element.natknąłem się w fantastycznej restauracyjnej Lou Bourdie w wiosce Bach. Jej urocza właścicielka Monique upiekła blachę pysznego deseru z dyni, pokroiła go w małe kwadraciki i częstowała nimi swoich klientów. Słodka masa dyniowa po upieczeniu przypominała rustykalny creme caramel i była tak pyszna, że musiałem przyrządzić jej własną wersję(...)'
Po takim wstępie,nie trzeba specjalnie zachwalać tego deseru.Ten krótki akapit rozkochał mnie w tej tarcie na tyle,że postanowiłam ją zrobić. Lista składników jest krótka, wykonanie proste ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania.Nadzienie dyniowe jest pyszne,karmelowe,najlepsze jakie dotąd miałam okazję smakować.
Gdy na zewnątrz hula wiatr i zacina deszcz ja trzymam w ręku talerzyk pysznej,przesłodkiej tarty dyniowej.Pamiętaj żeby podawać ją z dużą ilością bitej śmietany :p
Przepis pochodzi z rozdziału Francja, z książki Kulinarne wyprawy Jamiego




tarta:


250 g mąki
50 g cukru
125 g zimnego masła
1 duże jajko
kilka łyżek lodowatej wody


nadzienie:

1 dynia (500g), obrana,pokrojona w kostkę
500 ml mleka zagęszczonego
200 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
2 duże jajka





Zacznij od przygotowania ciasta. Z podanych składników szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.Nagrzej piekarnik do 180 stopni
Włóż dynię,mleko,cukier oraz laskę wanilii i jej ziarenka do głębokiego rondla i postaw na średnim ogniu.Gotuj 15 minut na wolnym ogniu i następne 15 minut bez pokrywki. Pamiętaj aby dokładnie mieszać,ponieważ masa łatwo się przypala. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia, wyjmij laskę wanilii i zmiksuj masę blenderem. Wystudź pod przykryciem, unikniesz powstaniu kożucha. 
Natłuść formę do tarty,ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Usuń nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj kawałkiem pergaminu, na który wysyp ryż i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podpiecz ciasto przez 10 minut w temp. 180 stopni, następnie usuń ryż oraz papier i piecz ciasto przez następne 10 minut aż będzie zwarte jak herbatnik.Wyjmij z piekarnika,lekko przestudź a temperaturę w piekarniku zmniejsz do 160 stopni. Na upieczony spód wyłóż nadzienie i piecz tartę przez ok. 30 minut, aż nadzienie stężeje. Gotową tartę wystudź. Podawaj z bitą śmietaną lub jogurtem.





1 komentarz: