czwartek, 30 października 2014

Dżem dobry- drożdżowe rollsy z karmelizowaną gruszką i pomarańczą





Śniadanie,najważniejszy posiłek dnia,to wiemy wszyscy.Każdy z nas ma swój sposób na udany początek dnia. Przyznam szczerze,że w dni powszednie stawiam na wygodę i jadam najczęściej owoce ale gdy przychodzi weekend, lubię celebrować poranki. W ubiegły weekend wypadła nam zmiana czasu na zimowy,co postanowiłam wykorzystać :). Wieczorem nastawiłam ciasto drożdżowe,wstałam wcześnie rano aby niedzielny poranek przywitać drożdżowymi rollsami, które nadziałam karmelizowanymi gruszkami i dżemem pomarańczowym,za którym szaleję.
To był  jeden z najprzyjemniejszych jesiennych poranków z pachnącymi drożdżówkami i pyszną kawą. A jaki jest wasz sposób na udany poranek???
Przepis dodaję do akcji: Dżem dobry, pobudka z dżemami Łowicz






ciasto drożdżowe:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki roztopionego masła
2 łyżeczki suszonych drożdży


nadzienie:

1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego Łowicz
1 duża gruszka
4 łyżki cukru trzcinowego







Operację "pyszne śniadanie" zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego,najlepiej wieczorem dnia poprzedzającego weekendowy poranek. Jak przystało na rasowego leniwca używam do tego celu wypiekacza do chleba,który ma opcję wyrabiania ciasta.
Wkładam wszystkie składniki- mleko musi być ciepłe, włączam magiczny guzik i ciasto robi się samo. Jeśli nie masz maszynki do chleba, wszystkie składniki włóż do sporej miski, wyrób mikserem z końcówkami w kształcie haka. Miskę przykryj czystą ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na całą noc.
Rankiem dnia następnego zacznij od przygotowania nadzienia. Gruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelnię wsyp cukier trzcinowy, podgrzewaj a gdy cukier zacznie się rozpuszczać wrzuć gruszkę i karmelizuj ją aż będzie szklista i oblepiona karmelem. Wystudź nadzienie.
Ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj dość cienko na kwadrat. Posmaruj ciasto dżemem pomarańczowym i wyłóż na nie karmelizowaną gruszkę. Ciasto złóż na pół i pokrój w cienkie paski. Każdy pasek zwiń dość ciasno w rollsa, zabezpiecz pergaminowymi kwadratami i wkładaj do foremki na muffiny. Z podanych składników otrzymasz 8-10 drożdżowych zawijasków.
Wstaw foremkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-30 minut. Gotowe rollsy przestudź i serwuj domownikom na śniadanko :)






Dżem dobry, pobudka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz