sobota, 20 października 2018

Crock-pot, Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami


Jesień rozgościła się na dobre. Gdzie nie spojrzę, napotykam eksplozję czerwieni, pomarańczy i żółci. Poranki wstają chłodne, mgliste ale szybko ustępują miejsca pięknej słonecznej pogodzie. Wieczorem mgła znów wraca, otula okoliczne drzewa i krzewy, rozprasza  światła latarni, rozmywa kształty. Mgła wygłusza odgłosy miasta, tworzy intymny i tajemniczy nastrój. Czasem z jej objęć wynurzy się nieśmiało sylwetka samotnego przechodnia lub przemknie drobna sylwetka zwinnego kota. Staram się nacieszyć feerią kolorów, zapachem dojrzałego października, ciepłem jesiennego słońca. Najprzyjemniejszy aspekt ciepłych jesiennych dni to możliwość pojechania w teren na końskim grzbiecie. Z różnych przyczyn pracowo-życiowo-chorobowych nie byłam pewna czy tej jesieni uda mi się wyruszyć w teren. Udało się kilka dni temu i było pięknie. Końskie kopyta stukały po polnej drodze, uszy strzygły, wyłapując różne frapujące końskie jestestwa dźwięki. Przewietrzyłam głowę, rozciągnęłam kości, nacieszyłam oczy... i nabawiłam się kosmicznych zakwasów. Niby człowiek wysportowany, porozciągany ale niestety okazuje się, że na końskim grzebiecie uaktywniają się dosłownie wszystkie mięśnie.
Za to po południu przychodzi taki moment, że coś by się wrzuciło na ząb do towarzystwa jesiennej herbaty z pomarańczą i syropem różanym. Sernik, murzynek, a może ciasto marchewkowe???
Tak, ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i orzechami to strzał w dziesiątkę. Wilgotne, aromatyczne, pyszne, jesienią smakuje najlepiej.
Mam dziś dla Was przepis na ciasto marchewkowe w stylu slow. Ciasto upiekłam w wolnowarze Crock-Pot ale jeśli nie dysponujecie tego rodzaju sprzętem, z powodzeniem możecie upiec je tradycyjnie. Wystarczy, że nagrzejecie piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni i wstawicie do niego ciasto na 45 minut.
Nie pomijajcie kremu i orzechów na wierzchu, bo tworzą z ciastem pyszne połączenie. Zapraszam na kawałek marchewkowca.





Składniki:

1 szkl. startej marchwi
¾ szkl. mielonych migdałów 
1 szkl. mąki pszennej 
150 ml oleju rzepakowego
¾ szkl. cukru
3 szt. jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej
125 g serka mascarpone
100 g naturalnego serka homogenizowanego 
1/3 szkl. cukru pudru
¾ szkl. siekanych orzechów laskowych, włoskich, pekan,




Naczynie wolnowaru natłuść masłem. W misie miksera umieść jajka i cukier, krótko zmiksuj. Dodaj olej i ubij całość na puszystą masę. Dodaj startą marchew, mielone migdały, mąkę, przyprawę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Ciasto przelej do naczynia wolnowaru. Misę wolnowaru przykryj arkuszem folii aluminiowej i przykryj pokrywą. Piecz ciasto przez 3 godziny na funkcji Low. Gotowe ciasto wystudź i wyjmij z naczynia.
Serek mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem na gładki krem. Krem rozsmaruj na wierzchu ciasta i udekoruj go siekanymi orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce.


3 komentarze:

  1. Idealne połączenie smaków i składników. Konkretny, puszysty, pięknie wyrośnięty marchewkowiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe jest fantastyczne - tak na dobrą sprawę to nie trzeba go nawet słodzić, gdyż marchew sama w sobie jest słodka. Czy mogłabyś zdradzić, jakiej mąki użyłaś? Czy mąka firmy https://basiazsercem.pl/ nada się?

    OdpowiedzUsuń