wtorek, 7 lutego 2017

Dzień dobry- Orkiszowe clafoutis z jagodami i sosem z czarnego bzu




Ostatni weekend upłynął zdecydowanie zbyt szybko i dla mojej najmłodszej pszczółki był bardzo pracowity. W ciągu trzech dni wytańczyła cztery występy wraz z innymi tancerkami naszego rodzimego studia tańca Fram. Przedstawienia oglądałam z wypiekami na twarzy, z ogromną dumą z mojej małej tancerki i lekką nutą wzruszenia. Koncerty zimowe odbywają się zawsze w tej magicznej, baśniowej otoczce, doprawionej klimatem świątecznym, uwielbiam uczestniczyć w tym widowisku. Koncerty zakończyłyśmy spektakularnie, gorączką i chorym gardłem. Tydzień więc zaczęłyśmy od stosu chusteczek, ciepłej kołdry i domowego ciepełka. A skoro nie musimy się nigdzie spieszyć, no może poza wczesno porannym spacerem z małym pachruściem postanowiłam wykorzystać tą bądź co bądź sprzyjającą okoliczność i zamiast płatków i kanapek przygotowałam pyszne śniadanie na ciepło. Nie wiem jak Wy ale ja po prostu uwielbiam śniadania na ciepło, łatwiej mi znosić kaprysy pogodowe i czuję to wewnętrzne ciepełko jeszcze długo po śniadaniu.
Wróćmy do konkretów, na śniadanko zaserwowałam orkiszowe clafoutis, które wzbogaciłam jagodami i sosem przygotowanym na bazie prozdrowotnego dżemu z czarnym bzem Łowicz. Nie od dziś wiadomo, jakie właściwości posiada czarny bez: wspomaga odporność, jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Teraz jest on na wyciągnięcie ręki, ponieważ znalazł się w nowej linii dżemów Łowicz, które zdrowsze od zwykłych dżemów a do tego nie są dosładzane cukrem.
W sekrecie przyznam się Wam, że dżem zniknął w oka mgnieniu, część wykorzystałam do sosu, a resztę zjadłam z domowym budyniem. 
Przepis dołączam do akcji 'Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie'




składniki:

2 jajka (najlepiej wiejskie)
70 g mąki orkiszowej
50 g cukru trzcinowego
100 ml tłustego mleka
100 ml słodkiej śmietanki

sos:

2 łyżki dżemu prozdrowotnego z czarnym bzem Łowicz
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny

ponadto:

4 łyżki mrożonych jagód
2 łyżeczki miękkiego masła




Przygotuj dwa ceramiczne naczynia do zapiekania o pojemności 500 ml, natłuść je masłem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Do dużej miski wbij jajka, ubij je krótko mikserem z cukrem trzcinowym. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki. Dodaj mąkę orkiszową, wymieszaj raz jeszcze do połączenia się składników. Masę rozdziel pomiędzy foremki. Do każdej foremki dodaj po 2 łyżki mrożonych jagód. Wstaw foremki do piekarnika  i piecz 30 minut.Przygotuj sos: dżem, sok z cytryny i wodę umieść w garnuszku. Garnuszek postaw na małym ogniu i mieszaj, aż składniki się połączą, a sos zawrze. Sos lekko przestudź.
Po upływie 30 minut, delikatnie uchyl drzwiczki i wysuń blaszkę z clafoutis. Delikatnie polej brzegi zapiekanki sosem z czarnego bzu. Całość zapiekaj jeszcze 10 minut. Lekko przestudź clafoutis, podawaj wciąż ciepłe lekko oprószone cukrem pudrem.


1 komentarz: