środa, 24 grudnia 2014

Oczekujemy na pierwszą gwiazdkę- lebkuchen i mini keksiki






Wigilia, wszędzie biało, mróz wymalował piękne wzory na szybie, dom pachnie barszczem grzybowym i makowcem. W kuchni błyszczą wyszorowane rondle, na blasze bulgocze barszcz, wściekle syczy czajnik,na patelni skwierczy karp a w wielkiej misie czekają już pierogi z kapustą i grzybami. W piecu chlebowym studzą się bochny wiejskiego chleba. Pokój ustrojony na przyjście pierwszej gwiazdki. Świerk wystrojony w bombki i łańcuchy kusi zapachem lasu i błyszczy tysiącem lampek, które zawiesił na nim dziadek. Stół przykryty śnieżnobiałym obrusem, pod którym szeleści sianko. Świąteczna zastawa już czeka abyśmy zaczęli wigilijną wieczerzę. Na zimnym ganku czekają makowce, tort orzechowy, sernik oraz swojskie wyroby, robione przez mojego dziadka. Misa sałatki warzywnej oraz sosu tatarskiego.Ślinka cieknie ale trzeba poczekać bo to na święta. Dziś pościmy, aby wieczorem wraz z pierwsza gwiazdką zasiąść do wieczerzy. Babcia ma zawsze coś w zanadrzu, coś co pozwoli nam przeczekać do kolacji, dostajemy po ciastku, które zjadamy nie pozostawiając ani okruszka aby dalej móc czekać na najważniejszy wieczór w roku.
Tak było, gdy byłam mała :) lubię wracać do tych wspomnień,które przez resztę roku przechowuję w szczelnym pudełku, podpisanym "najlepsze wspomnienia"
My też czekamy na nadejście pierwszej gwiazdki i też mamy małe słodkie "czekajeczki", które nieco nam osłodzą dzisiejszy dzień. 
Wszystko już przygotowane na nadejście świąt, zasiadam więc z kubkiem gorącej herbaty i pierniczkiem aby móc obejrzeć mój ulubiony odcinek Przygód kota Filemona "Gwiazdka".
Raduj się świecie, dzisiaj Gwiazdka:)
Przepis dołączam do akcji Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe.









Lebkuchen:


250 g mąki pszennej
200 ml miodu
90 g mielonych migdałów
90 g miękkiego masła
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki kandyzowanych skórek z pomarańczy i limonki



Keksiki angielskie:

150 g mąki pszennej
2 jajka
70 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mieszanych owoców kandyzowanych (rodzynki,żurawina,skórki,wiśnie)
50 ml rumu





Lebkuchen:

Do dużego rondla wlej miód,dodaj masło, cukier, rozpuść na małym ogniu. Masę przelej do dużej miski, przestudź. Do masy miodowej dodaj mąkę, migdały,przyprawy,proszek i sodę oraz skórki kandyzowane i zagnieć ciasto. Następnie odrywaj kawałki ciasta, formuj kulki, delikatnie spłaszczaj dłonią i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Z podanej porcji otrzymasz około 20 pierniczków (w zależności od wielkości). Piecz pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około kwadrans, pierniczki są gotowe gdy ładnie się zezłocą. Gotowe, wystudzone pierniczki polukruj. W pierwszy dzień są dość miękkie, później twardnieją. Mój sposób na miękkie i aromatyczne pierniczki: zamykam je w pudełku z przekrojona mandarynką.


Keksiki angielskie:

Dzień wcześniej przygotuj owoce do keksików. Rum podgrzej w garnuszku, zalej nim owoce i zostaw na noc aby wchłonęły alkohol (jeśli ciastka będą jeść dzieci, rum możesz zastąpić herbatą).
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch, dodaj jajka a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodaj kandyzowane owoce, dokładnie wymieszaj. Małe foremki na babeczki wysmaruj masłem, napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. gotowe keksiki oprósz cukrem pudrem.



Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz