środa, 26 listopada 2014

Pierwsze przymrozki i kokosowe trufelki





Zima zaczęła znaczyć swoje ścieżki.Poniedziałkowy poranek przyniósł pierwszy przymrozek.Zbudził mnie dźwięk miarowego skrobania.To mobilni mieszkańcy mojego osiedla zeskrobywali pierwsze znaki zimy z szyb samochodów. Pogodynka w telewizji obiecuje w przyszłym tygodniu siarczyste mrozy. Czyżby? Czy w tym roku zima jednak zamierza się pojawić w tych szerokościach geograficznych? Póki co, mogę obserwować jej zmagania z jesienią.Deszcz ze śniegiem zmywa z chodników resztki jesieni a ja siedzę z kubkiem gorącej herbaty z miodem i sokiem malinowym i wspominam smak trufli kokosowych. Jeśli lubicie kokos to trufelki dla was, mocno kokosowe, nie za słodkie, idealne na prezent,na przekąskę dla niespodziewanych gości. Te wdzięczne, białe trufelki idealnie sprawdzą się też jako prezent.
Przepis dołączam do akcji Prezenty na Mikołajki.





składniki:


200 g wiórków kokosowych
100 ml mleka kokosowego
70 g masła
1/3 szklanki cukru pudru


polewa:

100 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
100 g wiórków kokosowych




Włóż do rondelka mleko kokosowe i masło, podgrzewaj na małym ogniu aż składniki się połączą. zdejmij rondelek z ognia, wmieszaj cukier puder i wiórki kokosowe. Wymieszaj dokładnie masę, przestudź i włóż do lodówki na około godzinę aby masa stężała. Wyciąg masę z lodówki, odrywaj małe kawałki, formuj kulki i układaj na deseczce wyłożonej pergaminem. Z podanych składników otrzymałam 20 sztuk trufli.
Przygotuj polewę, rozpuść białą czekoladę w kąpieli parowej, połącz ze śmietanką. Zanurzaj trufelki w polewie i obtaczaj w wiórkach kokosowych.






Prezenty na Mikołajki



4 komentarze:

  1. TRUFELKI JAK MARZENIE :) ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające Ci wyszły :)
    U mnie zimno, ale jeszcze nie ma ujemnych temperatur :)

    OdpowiedzUsuń