czwartek, 7 lutego 2013

Kopiec Kreta


Znów jest biało,zima hojnie sypnęła dziś białym puchem.Na tyle hojnie,że krajobraz za oknem przypomina mi krainę Wiecznej Zimy.Nie zdziwię się,jeśli usłyszę stukot kopytek pana Tumnusa :),gdyby zaprosił mnie na herbatkę na pewno wzięłabym kawałek tego ciasta.Pyszny,czekoladowy spód,banany,lekka jak piórko śmietana z drobinkami czekolady.Nawet pan Tumnus by nie odmówił ;) Zapraszam na Kopiec Kreta.


Składniki:

3/4 kostki masła
3 jajka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
125 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml śmietany kremówki
1/4 szklanka cukru pudru
pół tabliczki mlecznej czekolady
3 banany



Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm,dno wyłóż pergaminem,boki natłuść.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem i jajkami.Do tej masy przesiej mąkę,kakao z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodaj jogurt,przemieszaj jeszcze raz całość.Przełóż masę do tortownicy i piecz przez ok. 40 minut,do suchego patyczka.Gotowe ciasto ostudź.Za pomocą małego nożyka wytnij na cieście koło,tak aby zachować ok 1 cm odległości od brzegów ciasta i na głębokość do 1 cm.Wybierz ciasto łyżeczką i pokrusz do miseczki,będzie potrzebne aby posypać kopiec "ziemią".Śmietanę ubij cukrem na sztywno,dodaj do niej startą na wiórki czekoladę.Banany przekrój na połówki i ułóż w zagłębieniu ciasta.Wyłóż na nie ubitą śmietanę,uformuj ją tak aby wyglądała jak kopczyk ziemi.Wierzch obsyp hojnie "ziemią".Ciasto przed podaniem powinno się chłodzić ok godzinę aby śmietana była stabilna.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz