środa, 13 listopada 2013

Żurawinowy trifle




Listopad, liście lecą z drzew, czas płynie leniwie w takt ciemnych poranków i wczesnych wieczorów. Jest coraz zimniej, z dna szafy wyjęłam zimową kurtkę i ciężkie buty. Czas szykować się do zimy.... Choć to dopiero połowa listopada ja głowę mam pełną świąt. Cóż, tak już mam, listopad wypełniony mam słodkimi planami do zrealizowania, zapełnia się lista prezentów, uwielbiam ten czas.
Dziś zapraszam was na żurawinowy trifle, deser który może uświetnić świąteczny czas. Nic mu nie brakuje, jest pyszny, wygląda iście świątecznie a jego bohaterką jest żurawina, którą uwielbiam za smak i rubinowy kolor. Przy tej okazji dołączam się również do akcji "Wielkie święto żurawiny"-jakże mogłabym odpuścić :)
Zapraszam na żurawinowy trifle.



biszkopt:

3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


żurawina:

250 g mrożonej żurawiny
150 ml soku żurawinowego
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)


krem:

250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
20 ml Winter Jack Daniel's (opcjonalnie)


dodatki:

12 łyżek soku pomarańczowego
suszona żurawina do dekoracji







Zacznij od przygotowania biszkoptu.Rozdziel białka i żółtka. Białka ubij na sztywno,dodaj do nich cukier a następnie żółtka. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Teraz dodaj partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj trzepaczką. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej do niej masę biszkoptową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut do suchego patyczka. Gotowy biszkopt ostudź, a następnie pokrój w kostkę i rozłóż pomiędzy 6 pucharków.
Żurawinę oraz 100 ml soku umieść w rondlu, doprowadź do wrzenia. Skrobię rozprowadź w 50 ml soku i wlej do żurawiny, zagotuj. Dosłódź do smaku według uznania.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej serek mascarpone i likier, dokładnie zmiksuj. Gotowy krem przełóż do rękawa z tylką w kształcie gwiazdy.
Biszkopty pokrop sokiem pomarańczowym- na każdy pucharek 2 łyżki. Na warstwę biszkoptów wyłóż część kisielu żurawinowego, następnie za pomocą rękawa wyciśnij krem i na wierzchnią warstwę wyłóż ponownie kisiel. Wierzch każdego pucharka udekoruj kremem i suszoną żurawiną.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz