wtorek, 22 października 2013

Czekoladowo-pomarańczowy trifle





Czekolada i pomarańcze- moje ulubione połączenie.Czekolada-słodka, aksamitna, kojąca.Pomarańcza- wyrazista, egzotyczna, soczysta.Uwielbiam te dwa składniki, razem i osobno.W tym roku odkryłam też trifle-obłędny, warstwowy deser prosto z wysp brytyjskich.Muszę wyznać, że początkowo myślałam, że ten deser to nie jest TO.Zdanie zmieniłam natychmiast po skonsumowaniu pierwszej łyżki Szwarcwaldzkiego trifle. Ten przepis obmyśliłam według moich upodobań, nie kierowałam się konkretnym przepisem. Moim skromnym zdaniem jest pyszny,niezbyt słodki a smaki czekoladowy i pomarańczowy idealnie współgrają. Przekonajcie się sami :)


warstwa biszkoptów:

100 g biszkoptów lady fingers
70 ml espresso

warstwa czekoladowa:

250 ml tłustego mleka
125 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
2 żółtka
70 g deserowej czekolady

warstwa pomarańczowa:

600 ml soku pomarańczowego
torebka budyniu waniliowego na 3/4 l mleka
2 łyżki cukru trzcinowego

warstwa śmietankowa:

400 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

80 g czekolady deserowej



Zacznijmy od warstwy biszkoptowej. Przygotuj szklaną miskę, na jej dno pokrusz biszkopty, nasącz je espresso. Teraz przygotuj krem czekoladowy. Mleko oraz śmietankę podgrzewaj w rondlu na małym ogniu. W osobnej misce utrzyj na pastę żółtka, kakao, cukier trzcinowy, wrzątek oraz skrobię. Gdy pasta będzie gładka cienką strużką wlej gorące mleko z rondla,mieszaj energicznie a gdy wlejesz całe mleko masę przelej z powrotem do rondla i doprowadź do wrzenia.Zgęstniały krem zestaw z ognia, lekko przestudź. Czekoladę posiekaj i wrzuć do kremu czekoladowego a następnie wylej krem na biszkopty.
Teraz czas na krem pomarańczowy.W 300 ml soku rozprowadź budyń oraz cukier trzcinowy. Pozostałe 300 ml doprowadź do wrzenia w rondlu i wlej do niego roztwór soku i proszku budyniowego. Doprowadź do wrzenia a gdy budyń zgęstnieje zestaw z ognia i lekko przestudź; wylej budyń pomarańczowy na zastygniętą warstwę czekoladową. Odstaw do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na pół sztywno. Wyłóż ubitą śmietankę na schłodzoną warstwę pomarańczową. Wstaw deser do lodówki.
Czekoladę deserową rozpuść w mikrofalówce, rozsmaruj równomiernie na gładkiej desce lub blaszce, wstaw na 15 minut do zamrażarki a po tym czasie ostrym nożem zeskrob wióra i udekoruj nimi deser.
Deser potrzebuje około 30 minut w lodówce a po tym czasie możesz go podać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz