niedziela, 31 marca 2013

Babka piaskowa



Wielkanoc,zielone święta...a za oknem biało.Postanowiłam więc kolorystycznie pocieszyć moje i mam nadzieję wasze oczy.Lubię święta,głównie za leniwie płynący czas,za to że nigdzie nie muszę spieszyć,za czas spędzony z najbliższymi.Dziś do herbaty proponuję kawałek babki piaskowej.Delikatne,rozpływające się w ustach ciasto z wyraźnym cytrynowym aromatem.Wesołego Alleluja!


składniki:

4 jajka
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki ekstraktu cytrynowego

lukier:

1 białko
1/2 szklanki cukru pudru

kandyzowana skórka pomarańczowa (do dekoracji)


Do dzieła :).Jajka rozdziel,żółtka odłóż na później,białka ubij na sztywno.Miękką margarynę utrzyj na puch z cukrem,dodawaj kolejno po jednym żółtku.Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia,stopniowo dodawaj do masy,dokładnie utrzyj.Wmieszaj skórkę z cytryny oraz ekstrakt.Na koniec dodaj ubite białka,wymieszaj delikatnie aby nie zepsuć struktury ciasta.Ciasto przełóż do foremki babkowej z kominem.Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika,piecz przez 3-40 minut do suchego patyczka.Gotową babkę przestudź.Białko ubij na sztywno,dodaj cukier puder.Miksuj do momentu gdy uzyskasz lśniący lukier.Udekoruj babkę lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Lukier potrzebuje około 60 minut na zastygnięcie.Po tym czasie krój grubo i nie żałuj sobie wielkanocnej babki :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz