poniedziałek, 18 czerwca 2018

Crock-Pot, Ananasowy spoon cake


Przez ostatni miesiąc miałam przyjemność testować wolnowar Crock-Pot. O gotowaniu w wolnowarze wiedziałam tyle, że zajmuje to dużo czasu :) i pozwala zachować wartości odżywcze przygotowywanym potrawom. Po miesiącu testowania naczynia Crock-Pot moja wiedza poszerzyła się o nowe spostrzeżenia. W wolnowarze przygotujecie właściwie co Wam się tylko zamarzy, nie tylko dania jednogarnkowe. Chrupiąca pizza, pyszna zapiekanka, aksamitnie kremowy sernik??? Żaden problem, z powodzeniem przygotujecie to i jeszcze więcej pysznych dań. 
Dziś prezentuję jeden z moich deserów przygotowanych specjalnie dla marki Crock-Pot. Ciasta "z łyżeczki" są bardzo popularne za oceanem. Postanowiłam więc sprawdzić na czym ten fenomen polega. Ciasto ananasowe jest wilgotne i pyszne. Nie musisz go kroić, nabierz porcje łyżką do lodów, udekoruj bitą śmietaną i ciesz się smakiem.
Po więcej przepisów zapraszam Was na stronę Crock-Pot ---> klik i zachęcam do zrobienia ananasowego z łyżeczki.




składniki:

3 jajka
100 g masła
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
200 g ananasa świeżego lub z puszki
1 szkl wiórków kokosowych
1 szkl płatków migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl soku ananasowego
4 łyżki cukru trzcinowego



Naczynie ceramiczne Crock Pot wysmaruj masłem. Masło rozpuść w rondlu, przestudź. Jajka wbij do misy miksera planetarnego, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Do ubitych jajek wlej masło i dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Ananasa pokrój na małe kawałki, płatki migdałów zmiksuj w blenderze kielichowym. Zmielone migdały i posiekanego ananasa dodaj do ciasta i krótko zmiksuj. Ciasto przelej do naczynia wolnowaru ,wyrównaj wierzch. Naczynie przykryj kawałkiem folii aluminiowej a następnie pokrywką. Ciasto piecz przez 2 godziny na funkcji high. Kontroluj poziom wypieczenia ciasta. Gotowe ciasto wystudź na naczyniu. Sok ananasowy umieść w rondelku. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, w tym czasie sok lekko zgęstnieje. Tak przygotowanym syropem nasącz wystudzone ciasto. Ciasto nakładaj na miseczki za pomocą łyżki do lodów. Podawaj z bitą śmietaną i wisienką koktajlową.


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis. I taki sposób porcjowania mi się podoba, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń