sobota, 31 marca 2018

Czarno-biały, babka wielkanocna w dwóch odsłonach


Gotowi na święta? Babki upieczone? Mazurki udekorowane? U mnie w kuchni jeszcze wrze ale już za chwilę, już za momencik wyłożę się na kanapie i oddam świętowaniu. Moje słodkie wielkanocne menu jest skromne. Nie zabraknie jednak mazurka i babki. W tym roku zrezygnowałam z ciast kremem i tortów. Powodem nie jest moje lenistwo, a lodówka wypełniona po brzegi swojszczyzną. Niestety zbrakło miejsca na pojemnik,w którym odseparowałabym ciasto od reszty zawartości lodówki. Raz jeden popełniłam ten błąd i otrzymałam ciasto smaku kaszanki :D.
Na przedświąteczny last minute mam dla Was przepis na babkę, a w zasadzie dwie babki. Bazowy przepis jest taki sam, babki różnią się smakowymi dodatkami. Do jednej dodałam czekoladę, do drugiej marcepan i skórkę z cytryny. Babki przygotujecie bez używania miksera, wystarczy ręczna trzepaczka. Babki oblałam polewami czekoladowymi żeby były nieco bardziej strojne i świąteczne.
Życzę Wam drodzy czytelnicy oraz sympatycy Five o'clock Wesołego Alleluja. Niech Wasz babki będą puchate, a mazurki pełne bakalii. Wszystkiego słodkiego :)




na babkę czekoladową:

80 g czekolady deserowej
100 g masła
100 ml mleka
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
150 g mąki pszennej
1/3 szklanki czekolady w proszku (czekolada do picia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

50 g czekolady deserowej
2 łyżki syropu klonowego
4 łyżki śmietanki 30%

na babkę marcepanową:

50 g marcepanu
skórka otarta z 1 cytryny
100 g masła
100 ml mleka
2 jajka
100 g cukru trzcinowego
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:

50 g białej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietanki 30%



Przygotuj dwie foremki na babkę z kominkiem (średnica 16 cm). Przygotuj ciasto na babkę czekoladową: czekoladę, masło i mleko włóż do rondla i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy czekolada się rozpuści wymieszaj całość ręczną trzepaczką. Masę przestudź, wbij do niej jajka, dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp cukier, mąkę, czekoladę w proszku i proszek do pieczenia. Wymieszaj masę ręczną trzepaczką do połączenia składników. Masę przelej do foremki, wyrównaj wierzch.
Przygotuj ciasto na babkę marcepanową: marcepan zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło podgrzej z mlekiem, gdy masło się rozpuści zdejmij mieszaninę z ognia i lekko przestudź. Do mieszaniny wbij jajka i wymieszaj. Do masy wsyp cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj składniki ręczną trzepaczką. Na końcu dodaj starty marcepan oraz skórkę z cytryny. Jeszcze raz wymieszaj masę, a następnie przelej ją do drugiej foremki i wyrównaj wierzch. 
Obie babki wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 160 stopni C do tzw suchego patyczka. Gotowe babki wystudź.
Przygotuj polewy do babek. Składniki na polewę z ciemnej czekolady włóż do garnuszka, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij garnuszek z ognia, polewę dokładnie wymieszaj. Wystudzoną polewą polej wierzch oraz boki babki czekoladowej.
Białą czekoladę połam i umieść w misce. Przygotuj kąpiel parową, zagotuj niewielką ilość wody w rondlu takiej wielkości, abyś swobodnie mogła/ógł ustawic miskę. Czekoladę rozpuść w kąpieli parowej,dodaj do niej masło oraz śmietankę. Pamiętaj aby składniki na polewę z białej czekolady miały temperaturę pokojową. Dokładnie wymieszaj składniki polewy. Przestudzoną polewą pokryj wierzch oraz boki babki marcepanowej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz