czwartek, 2 stycznia 2014

Na barani skok wkraczamy w Nowy Rok-



Wkroczyliśmy w Nowy Rok,to pewne :) Znikłam z sieci na chwileczkę, grudzień przywitał mnie natłokiem pracy i chorobą,z którą spierałam się do świąt. Okres świąt poświęciłam na relaks, odpoczynek i zbieranie sił.I oto jestem, zwarta i gotowa aby w tym roku kusić was słodkościami :) Mogę obiecać,że ten rok będzie bardziej owocny od poprzedniego a pragnę go przywitać złotym sernikiem.Wykwintny, elegancki i niebiańsko smaczny,koniecznie wypróbujcie..






sernik:

250 g serka mascarpone
250 g naturalnego serka homogenizowanego
1/2 szklanki cukru
2 białka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g suszonej żurawiny
100 ml malinówki (u mnie własnego wyrobu)
1 łyżka mąki


polewa:

50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
200 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru


złoty barwnik spożywczy w sprayu (użyłam Wiltona)







Zacznij od przygotowania żurawiny.Żurawinę umieść w rondelku, zalej malinówką, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 min. Żurawina w tym czasie wchłonie większość płynu. Gotową żurawinę osącz na sitku i przestudź.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni
Przygotuj dwie miski. W jednej ubij na sztywno białka, w drugiej ubij żółtka z cukrem na puch.Dodaj do żółtek serek homogenizowany i mascarpone oraz mąkę ziemniaczaną.Wymieszaj mikserem do połączenia składników.Do masy serowej dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj za pomocą ręcznej trzepaczki.
Żurawinę oprósz mąką, nadmiar strząśnij, a następnie dodaj owoce do masy serowej.
Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 18 cm.Włóż do piekarnika blaszkę napełnioną gorącą wodą, blaszka musi być na tyle duża abyś swobodnie umieściła w niej tortownicę. Tortownicę owiń folią aluminiową, wstaw do blaszki z kąpielą wodną i piecz przez 60 min.
Gdy sernik się piecze przygotuj polewę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,odstaw do lodówki.
Obie czekolady rozpuść (mikrofalówka) i przestudź.Przestudzoną ale płynną czekoladę dodaj do ubitej śmietanki i delikatnie wymieszaj.
Gotowy sernik wystudź, wyłóż na niego polewę,dokładnie rozsmaruj na bokach i wierzchu,wstaw na kwadrans do lodówki. Przygotuj kilka pasów papieru do pieczenia, ułóż je na talerzu tak abyś w trakcie dekoracji barwnikiem nie pobrudziła/ł talerza.Spryskaj sernik barwnikiem i wstaw do lodówki aby barwnik zastygł. Ciasto przechowuj w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz