▼
czwartek, 9 stycznia 2014
Dyniowy paj na razowym spodzie,odrobina słońca w środku "zimy"
Dynia,pękata baryłka,pomarańczowa rezydentka w jesiennej porze.Cóż ona robi u mnie w środku stycznia???Uświetnia popołudniową herbatę :) .Cóż,pogoda mało zimowa,bardziej późno jesienna lub wczesno wiosenna.Smaki na ciężkie zimowe ciasta schowałam głęboko w skrzyni tak jak i zimową kurtkę.Zima w tym roku zrobiła psikusa i rezydentuje w całej Ameryce Północnej,a my środkowi Europejczycy możemy się cieszyć ciepłem,oby jak najdłużej.Dziś w moim domu pachnie dynią,cynamonem i imbirem.Tak sobie rozmyślałam,że właściwie dynię hoduje się w Polsce,może nie tak hurtowo jak w USA ale jednak.To czemu w żadnym sklepie nie łypnie na mnie pomarańczowa baryłka???Zakupienie dyni to jak wyszukiwanie kumkwatów czy karamboli.Doprawdy zadziwiające.Ten oto dyniowy paj przygotowałam z dyni,którą babcia sprezentowała swoim kochanym wnusiom na Halloween,a zakupiła ją nie w warzywniaku a w markecie budowlanym :D taka sytuacja...
spód:
100 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka jogurtu naturalnego
3/4 szklanki mąki razowej
4 łyżki kakao
dyniowe nadzienie:
1 1/2 szklanki dyniowego puree
150 g naturalnego serka homogenizowanego
1/4 szklanki syropu klonowego
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
ponadto:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Przygotuj foremkę do tarty o średnicy 20 cm.Składniki na spód szybko zagnieć.Rozwałkuj ciasto na średnicę foremki za pomocą wałka,delikatnie podsypuj mąką pszenną,spód razowy nie jest tak zwięzły jak z mąki pszennej.Ciasto przełóż do foremki, delikatnie dociśnij,nadmiar ciasta odetnij nożykiem.Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekaj przez 10 minut.
W tym czasie zajmij się nadzieniem.Wszystkie składniki umieść w misce i za pomocą trzepaczki wymieszaj
je na gładką masę.Wylej masę na podpieczony spód,wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Wystudź ciasto w piekarniku.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,udekoruj nią ciasto przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz