Lubię niedzielne popołudnia,gdy mogę zrelaksować się,bez pośpiechu,w domowym zaciszu,z porcją czasoumilacza.Czasem jest to tylko filiżanka aromatycznej herbaty,czasem akapit ulubionej książki,czasem leniwe chwile spędzone z kocem i ulubionym filmem a czasami coś słodkiego.Dziś,w prawdziwy wiatrodzień, zaszyłam się w moim kąciku ze szklaneczką malinowej herbaty i babeczką banana split.Banana split jest bardzo popularnym amerykańskim deserem lodowym,inspiracją,której postaci jest tak wiele jak wiele jej wykonawców.Jakoś niespecjalnie miałam dziś ochotę wcinać lody więc zrobiłam babeczki,inspirowane zdjęciami z sieci i podyktowane przez moją wyobraźnię.Efekt,bez przechwałek,fenomenalny,niezbyt słodki z eksplozją świeżości.Chciałabym zaprosić was na babeczkę ale znikły z prędkością światła :) tak więc spróbujcie je zrobić we własnym domowym zaciszu
babeczki:
100 g roztopionego masła
2 jajka
150 g mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
50 ml syropu klonowego
3 łyżki kakao
150 g serka waniliowego
100 ml sprite (lub innego napoju w bąbelkami)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 mały banan
2 plastry ananasa
dekoracja:
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 banan
2 plastry ananasa
5-6 truskawek
12 kandyzowanych wisienek (opcjonalnie)
50 g czekolady deserowej
1 łyżeczka oliwy
kolorowa posypka
Niech nie przeraża was ilość składników,ponieważ wykonanie jest banalnie proste.Foremkę do muffinek wyłóż papilotkami,piekarnik rozgrzej do 160 stopni.Roztopione masło wlej do dużej miski,dodaj do niego wszystkie składniki mokre i suche oprócz owoców i za pomocą trzepaczki wymieszaj je do połączenia wszystkich składników.Papilotki napełnij ciastem do 1/2 wysokości,do środka każdej papilotki wetknij po kawałku banana i ananasa.Wstaw foremkę do piekarnika i piecz około 20 min. do suchego patyczka.Gotowe babeczki wystudź.
W tym czasie ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru na sztywno.Ubitą śmietanką napełnij rękaw cukierniczy z dowolną końcówkę (ja użyłam mojej ulubionej gwiazdki).Czekoladę deserową włóż do miseczki,dodaj do niej oliwę.Podgrzej w mikrofalówce,do momentu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie wymieszaj.Banana i truskawki pokrój w plasterki,ananasa na cząstki.
Na każdej babeczce ułóż po kawałku banana i truskawki,wyciśnij kleks śmietanki,kolejno plasterek truskawki i znów warstwę śmietanki,Wierzch oblej przestudzoną czekoladą,obsyp posypką i zwieńcz wisienką.Kawałki ananasa powtykaj w boki śmietankowej czapy.Babeczki nie wymagają schłodzenia przed podaniem.
I jeszcze mój ulubiony czasoumilacz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz