Czy znacie Tort Szwarcwaldzki?Pyszne,czekoladowe,biszkoptowe blaty przełożone lekką jak puch śmietaną i wiśniami,zwieńczone hojnie czekoladą.Uwielbiam ten smak,ten tort podbił serca całej mojej rodziny.Dziś prezentuję wam moją wariację na temat tego tortu w odsłonie muffinkowej.
Smak babeczek jest genialny,ciężko powstrzymać przy nich swoje łakomstwo.Ciasto jest wilgotne,z wyczuwalnym smakiem wiśni,lekka jak puch śmietana,wiórki gorzkiej czekolady na wierzchu i wisienka,która wieńczy te małe dzieła sztuki.
Składniki:
125 g masła
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
300 g dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni
150 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
oraz:
250 ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
14 wiśni z kompotu+ kilka łyżek kompotu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotuj ciasto na muffinki. Masło i czekoladę rozpuść w małym rondlu,lekko przestudź.Do dużej miski włóż mokre i suche składniki,dodaj roztopione masło z czekoladą i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.Nagrzej piekarnik do 180 stopni,formę do muffinek wyłóż papilotkami, napełnij je do 3/4 wysokości ciastem.Piecz muffinki przez 20-30 minut.Stopień wypieczenia kontroluj drewnianym patyczkiem.Gotowe muffinki ostudź.Z podanej ilości składników otrzymałam 14 muffinek.
Wiśnie z kompotem (4-5 łyżek) podgrzej w garnuszku,dodaj pół łyżeczki mąki ziemniaczanej w celu zagęszczenia.Możesz dosłodzić do smaku.Czekoladę zetrzyj na wiórki,śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Przestudzone muffinki dekoruj bitą śmietaną,obsypuj wiórkami czekoladowymi i na każdej muffince ułóż wisienkę.