piątek, 8 marca 2019

Chlebek bananowy z cynamonem i orzechami




Sezon zimowy był wyjątkowo łaskawy w tym roku. Łaskawy dla takich ciepłolubów jak ja. Śniegu było w swoim czasie sporo... na tyle, żeby się nim nacieszyć i na tyle mało, żeby poruszać się bez ryzyka brnięcia po pas w zaspach. Mróz ścisnął kilka razy ale przy grzanym winie, ciepłej kołdrze i przyjemnym filmie bardzo łatwo można było o tym fakcie zapomnieć. Jak na moje upodobania ta zima była całkiem znośna. Była, bo w powietrzu wyraźnie czuję już zmiany. Wiem, wiem, to jeszcze za wcześnie na ochy i achy nad zbliżającym się sezonem wiosennym. Niemniej jednak, moje wewnętrzne "ja" fika koziołki na myśl o cieple, dłuższym dniu, pojawiających coraz liczniej krokusach. Wczesnym ranem budzą mnie jeszcze trochę nieśmiałe ptasie trele. Słońce coraz śmielej zagląda w okna sypialni. Tak, wiosna zbliża się dużymi krokami.
Póki jednak wieczory jeszcze nieco ciemne i czasem też chłodne, lubię do kawy zjeść kawałek zimowego ciasta. Chlebek bananowy nie należy do tych deserów, które przywodzą na myśl wiosnę. Poczujecie w jego smaku raczej czas ją poprzedzający. Ciężkie ,wilgotne ciasto, z wyraźną nutą cynamonu i pełne orzechów. Jedno z moich ulubionych, idealne na zakończenie sezonu zimowych wypieków. Zapraszam na kawałeczek :)





składniki:

175 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 duże dojrzałe banany
1/2 szklanki mielonych orzechów (dowolnych)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu


Przygotuj małą formę keksówkę (12x20 cm). Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj w misie miksera z cukrem na puch. Dodaj po jednym jajku i dokładnie zmiksuj.
Trzy banany rozgnieć widelcem na papkę i dodaj do utartego masła. Zmiksuj krótko. Następnie dodaj mąkę, zmielone orzechy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przełóż do blaszki,wyrównaj wierzch. Pozostałego banana obierz ze skórki, przekrój na pół i lekko dociskając ułóż na wierzchu ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wystudź. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz