Wiosna to piękna pora roku. Świat budzi się do życia po zimowym śnie, nabiera nieśmiałych kolorów. Ptaszki wiją gniazdka w krzakach forsycji, ich trele budzą mnie o 6 rano. Poranki wstają rześkie aby wraz ze wschodem słońca nabrać wiosennych rumieńców. Osiedle również budzi się do życia, sąsiadki hurtowo myją okna, w sobotnie przedpołudnia słychać równomierny dźwięk trzepaczki do dywanów. Cóż więc poradzić, że widok za oknem w niczym tych wiosennych wyobrażeń nie przypomina??? W piątkowe przedpołudnie w powietrzu zaczęły wirować nieśmiałe płatki śniegu aby nieco późniejszym popołudniem pokryć świat grubą warstwą śnieżnego puchu. W sobotę ścisnął mróz, a w niedzielę na dokładkę rozhulał się porywisty wiatr, który sprawił, że poczułam jakbym zamieszkała na Grenlandii. Mam niejasne przeczucie, że w tym roku do święconki pojedziemy sankami. Bez wyraźnej potrzeby nie wyściubiam nosa poza drzwi mojego przytulnego mieszkanka. Gdyby nie praca i obowiązki najchętniej przeczekałabym tą zimnicę zakopana pod kołdrą. Chętniej uruchamiam piekarnik, bo zapach pieczonego ciasta działa na mnie kojąco. Obmyślam też skromną listę wielkanocnych wypieków. Jak co roku musi być coś ze szpinakiem, żeby było zielono i wiosennie. W ubiegłym miesiącu podzieliłam się z Wami moim pomysłem na szpinakowy kopiec kreta --> klik . Dziś mam dla Was ten sam wypiek ale w wersji mini. Oczywiście wypieki ze szpinakiem mają piękną kolorystykę a szpinak nadaje im wilgotności, nie zmieniając przy tym smaku. Szpinakowy kopiec kreta to jeden z moich ulubionych wypieków ze szpinakiem.
Jeśli nie macie jeszcze gotowej listy słodkości, które przygotujecie na świąteczny stół koniecznie wpiszcie na nią te szpinakowe cudeńka. A w najnowszym numerze Kropki Tv znajdziecie też mój przepis na bezglutenową babkę banan bread.
na ciasto:
150 g świeżego szpinaku
2 jajka
50 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na krem:
250 ml słodkiej śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
ponadto:
2 banany
Z podanej ilości otrzymasz 12 babeczek. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, blachę do muffinek wyłóż papilotkami. Szpinak zmiksuj wraz olejem i wodą gazowaną w blenderze kielichowym. Jajka umieść w misie miksera i ubij krótko z cukrem na puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodawaj zmiksowany szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na małych obrotach do wykończenia składników. Gotową masą napełnij papilotki do 3/4 wysokości. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. gotowe babeczki wystudź. Z wystudzonych babeczek zetnij wierzchy i każdą babeczkę lekko wydrąż (tak aby pomieściła plasterek banana). Okrawki ciasta pokrusz do miski. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę zetrzyj na tarce lub zmiel w blenderze kielichowym i wsyp do ubitej śmietanki. Wymieszaj ubitą śmietankę z czekoladą. Banany obierz ze skórki, pokrój na grube plasterki. W każdej babeczce umieść po plasterku banana, a następnie nałóż krem i uformuj kopiec. Wierzch babeczek obsyp okruchami z ciasta. Babeczki przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz