środa, 31 stycznia 2018

Tort chocolate chip cookie





Nowy rok, nowa ja. Na pewno schudnę w 2018. Schudnę do lata. Super wyzwanie z brzuszkami. Schudnij w 30 dni. Fit batoniki, fit koktajle, fit brownie (?!?!?) 
Idzie oszaleć. Siłownie, pływalnie, fitness kluby zapełniają się pełnymi werwy, chcącymi być fit obywatelami. W odstawkę idzie cukier, białe pieczywo, sól, gluten, tłuszcz, czerwone mięso...
Jednak z końcem miesiąca na siłowni robi się już nieco luźniej, w lutym odpada kolejna część "nowych ja" a w marcu zostają już tylko stali bywalcy ;).
Oczywiście pisze o tym nieco z przymrużeniem oka ale szczerze to krew mnie zalewa od tych wszystkich wydarzeń, fit inspiracji. Co ja na to? Ukroję sobie pajdę chleba i zjem ze smalcem a do popołudniowej herbatki ukroję słuszną porcję tortu. Lubię białe pieczywo, domowe ciasta, cieplutką pachnącą drożdżówkę, zmrożoną colę w puszce :D
Kochani o kondycję trzeba dbać przez cały rok. Trzeba zaszczepić w sobie chęć uprawiania aktywności fizycznej, czerpać radość z możliwości przebywania na świeżym powietrzu. Oczywiście trzeba się zdrowo odżywiać ale kawałek tortu czy pajda białego chleba nie zrujnuje naszego fit jestestwa :) Byle zachować zdrowy rozsądek ;)
Dlatego na pożegnanie najbardziej zdrowego miesiąca w roku mam dla Was tort. Na pomysł zrobienia go wpadłam gdy wypiekałam ciasteczka chocolate chip. Nie wiem czy może być bardziej rozpustnie, jak na mój poziom lubienia słodkości jest idealnie. Biszkopt z dodatkiem chocolate chip, krem na bazie mlecznej i białej czekolady oraz czekoladowa polewa. Krem jest tak obłędnie smaczny, że musiałam powstrzymywać się aby nie wyjeść go łyżką prosto z miski :D. Czy to dobra rekomendacja? Torcik jest idealny zarówno do konsumowania w domowym zaciszu ale na pewno uświetni doskonale rodzinne uroczystości. Zapraszam po przepis.






biszkopt:

6 białek
6 żółtek
6 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip

krem:

100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
150 ml słodkiej śmietanki 30%
125 g serka mascarpone

polewa czekoladowa:

100 g czekolady deserowej
50 ml słodkie śmietanki 30%
4 łyżki płynnego miodu

ponadto:

50 ml naparu z kawy do nasączenia
ciasteczka, kawałki czekolady, chocolate chip do ozdobienia



Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( u mnie termoobieg). Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku. Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do masy jajecznej dodaj łyżkę oleju, delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak aby nie naruszyć struktury biszkoptu. Na końcu wsyp chocolate chip i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut. Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości ok 10-20 cm. Dzięki temu usuniesz nadmiar powietrza i ciasto będzie miało równy wierzch. Biszkopt wystudź,  następnie przekrój na 3 blaty i naponczuj kawą.
Przygotuj krem: śmietankę podgrzej w rondlu, nie gotuj jej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną mleczną oraz białą czekoladę. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić, dokładnie wymieszaj i odstaw masę aby trochę przestygła. Przestygniętą masę schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ubij ją mikser tak aby podwoiła objętość. Do masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj całość. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta. Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód  oraz połamaną na kawałki deserową czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia, dokładnie wymieszaj, przestudź polewę. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu, a następnie udkoruj go ciasteczkami,czekoladkami oraz chocolate chips. Tort przechowuj w lodówce.


2 komentarze:

  1. Zgadzam się w 100%, że aktywnym trzeba pozostać przez cały rok, a nie tylko na początku stycznia ;)
    A tort wygląd obłędnie, przepiękny! L(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę super! Czysta rozpusta :)
    Ja tam w ogóle fit nie jestem, i bardzo mi z tym dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń