środa, 13 grudnia 2017

Korzenne ciasteczka przekładane truskawkowym miodem




Grudzień nabrał rumieńców, dopiero co zerwałam kartkę z kalendarza z datą 1.12 a już za tydzień z niewielkim hakiem zasiądziemy do świątecznie przystrojonego stołu aby podzielić się opłatkiem i zjeść karpia.. i kapustkę z grochem... i pierożki z kapustą i grzybami. Nadeszła też najwyższa pora na upieczenie pierniczków. No i upiekłam, pyszne, korzenne... przełożyłam ja absolutnie pysznym miodem truskawkowym. To jest prawdziwy hicior, koniecznie musicie spróbować takiego nadzienia bo jest obłędne. Niech dowodem na smakowitość tych ciasteczek będzie fakt, że piekłam je w niedzielę, a dziś ukradkiem zjadłam ostatnie ;). No i trudno będę musiała upiec kolejne. Niech stracę, pieczenie ze stempelkami przynosi tyle frajdy,że właściwie mogłabym codziennie coś piec. 
Święta to jest coś cudownego, bezkarnie można piec, podjadać, dzielić się słodkościami. Uwielbiam ten czas i w mojej kuchni co rusz pachnie czymś smakowitym.
Ciasteczka wyszły na tyle pyszne,że postanowiłam je dodać do organizowanej na durszlaku akcji 'Z miłooości do truskawek' . Słodkie przetwory od #lowicz towarzyszą mi nie od dziś, a gdy do moich drzwi zapukał kurier ze słodką przesyłką, w której znajdował się #dzem oraz #konfitura postanowiłam za pomocą #truskawki zaczarować świąteczne smaki.
Czy mi się udało??? Czy wyjdę na nieskromną jeśli powiem,że tak??? Koniecznie spróbujcie przełożyć Wasze pierniczki truskawkowym miodem. To jest to,co tygryski lubią najbardziej :p






składniki:

150 g syropu trzcinowego
100 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 wiejskie jajko

do przełożenia:

1/2 szklanki konfitury truskawkowej Łowicz
1/2 szklanki gęstego miodu nektarowego


Do rondelka wlej syrop trzcinowy i włóż masło. Podgrzewaj na małym ogniu aż masło się rozpuści i połączy z syropem. Gotową masę odstaw aby lekko przestygła. 
W misie miksera umieść mąkę, przyprawę korzenną oraz wbij jajko i wlej wystudzoną masę. Zagnieć ciasto na małych obrotach. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, przekrój na cztery części, każdą część wałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wykrawaj ciasteczka używając ulubionych foremek. Ja tym razem użyłam cudnych świątecznych stempelków :). Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Gotowe ciasteczka wystudź.
Miód i konfiturę umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowanym miodem truskawkowym przekładaj ciasteczka. Z podanej ilości otrzymasz ok. 50 ciasteczek co po złożeniu da 25 ciasteczek. Ciasteczka są chrupiące ale jeśli dasz im trochę czasu i schowasz je do metalowej puszki to po kilku dniach zmiękną i będą smakowaćjeszcze lepiej.


3 komentarze:

  1. Te same stemple w tym roku u nas. Cudne są. I jaki pyszny pomysł na nadzienie do ciasteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym truskawkowym miodem, będę musiała spróbować :)
    A ciasteczka są prześliczne; kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń