czwartek, 6 kwietnia 2017

Zawijany tort szpinakowy z olejem rzepakowym udekorowany czekoladowym gniazdkiem



Już tylko 10 dni dzieli nas od Wielkanocy, czas najwyższy sporządzić listę świątecznych potraw i wypieków. Uwielbiam tradycyjne wypieki jak babki,mazurki czy serniki ale lubię też eksperymentować ze słodkościami. Co roku staram się przygotować zielony wypiek, do którego dodaję szpinak. Uwielbiam ten żywy, zielony kolor który nadaje on ciastom. Na te święta chcę Wam zaproponować zawijany torcik szpinakowy przełożony malinowym kremem. 
Biszkopt wzbogaciłam dodatkiem oleju rzepakowego, który nadaje mu wilgotności i delikatności. Olej rzepakowy stale gości w mojej kuchni, na jego bazie przygotowuje dressingi, majonez, dodaję go do wypieków. Dlaczego używam oleju rzepakowego??? Odpowiedź jest prosta: dbam o zdrowie moje i mojej rodziny. Olej rzepakowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, ma optymalny skład tłuszczowy i jest naszym rodzimym produktem. To właśnie przez to nie może go zabraknąć w kuchni każdej pani domu.
Mój torcik przyozdobiłam czekoladowym gniazdkiem, które nadaje mu wiosennego wyglądu. Poniżej znajdziecie wskazówki jak takie gniazdko zrobić ale jeśli macie jakieś wątpliwości ten filmik powinien je rozwiać ---> klik
Ten torcik będzie ozdobą świątecznego stołu i zachwyci smakiem Waszych gości. Skusicie się???
Przepis na torcik szpinakowy dołączam do akcji "Pokochaj olej rzepakowy na Wielkanoc"





biszkopt szpinakowy:

5 jajek (najlepiej wiejskich)
6 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego

krem malinowy:

500 g mrożonych malin
500 g mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

czekoladowe gniazdko:

150 g czekolady deserowej
1 1/2 szklanki cukru pudru
czekoladowe jajeczka

ponadto:

100 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka mascarpone
odrobina zielonego barwnika spożywczego
2 łyżki cukru pudru



Piekarnik nagrzej do 170 stopni, foremkę 36x35 wyłóż papierem do pieczenia(ja użyłam blaszki z piekarnika). Przygotuj biszkopt. Olej rzepakowy zmiksuj ze szpinakiem na mu w blenderze kielichowym. Białka ubij na sztywno z cukrem, dodaj do nich żółtka i ubij razem, aż masa będzie ładnie napowietrzona. Do ubitych jaj dodawaj partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką aby ciasto nie opadło. Na końcu dodaj zmiksowany szpinak i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na przygotowaną foremkę, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut do suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudź ok. 10 minut w piekarniku a następnie przełóż go na czystą ściereczkę, delikatnie usuń papier do pieczenia i zwiń ciasto w roladę. Tak zwinięte ciasto wystudź.
Rozmrożone maliny przetrzyj przez gęste sitko i wraz sokiem który oddały przełóż do rondelka. Doprowadź do wrzenia i zagęść łyżką skrobi rozprowadzonej w 2-3 łyżka zimnej wody. Gdy maliny zgęstnieją, zestaw rondelek z ognia i wystudź je.
Serek mascarpone utrzyj mikserem na gładką masę z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce kisielu malinowego. Całość zmiksuj aż będzie jednolita i gładka.
Wystudzoną roladę rozwiń przekrój wszerz na 4 równe paski. Pierwszy pasek posmaruj kremem,zwiń w roladkę i ustaw na paterze lub talerzu. Drugi pasek posmaruj kremem i owiń wokół pierwszej roladki. Tak samo postąp z pozostałymi pasami ciasta.Gdy zawiniesz ostatni pas, pokryj kremem wierzch oraz boki tortu. Wstaw ciasto do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie przygotuj gniazdko z czekolady.Przygotuj kulkę z folii aluminiowej, nieco mniejszą niż garść i spłaszczoną lekko z góry i z dołu.
 Do rondelka wlej 1 12/ szklanki wody, dodaj 1 1/2 szklanki cukru pudru. Zagotuj syrop, zestaw z ognia, wystudź, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę aby syrop się mocno schłodził ale nie zamarzł.
Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do woreczka strunowego. Wyjmij syrop cukrowy z zamrażarki i przelej do prostokątnego, płaskiego pojemnika.
Odetnij końcówkę rożka folii i wyciskaj cienkie strużki czekolady na powierzchnię syropu, tak abyś później mogła uformować z nich gniazdko na kulce z folii aluminiowej. "Gałązki" gniazdka powinny gęsto pokrywać kulkę. Po nałożeniu kolejny warstw możesz nałożyć strużki czekolady na gniazdko aby umocnić i zespolić konstrukcję. Po uformowaniu gniazdka wstaw go do lodówki na co najmniej kwadrans.Po tym czasie usuń folię aluminiową.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj barwnik oraz serek mascarpone. Zmiksuj dokładnie. Gotowym kremem ozdób boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu ułóż gniazdko z czekolady i napełnij go czekoladowymi jajeczkami. Część jajeczek ułóż przed gniazdkiem.





2 komentarze: