środa, 26 kwietnia 2017

Lody maślankowe z jagodami




Wiosna przynosi zmiany. Zmienia się przede wszystkim pogoda, nagle okazuje się, że można rzucić w kąt zimową kurtkę i szalik. Zmienia się świat rozkwitając wszystkimi odcieniami zieleni. Jak tak człowiek zobaczy tyle zmian to i sam odczuwa pragnienie zmiany czegoś w najbliższym otoczeniu. Jedni przywdziewają dresik i zaczynają przebieżki, inni a raczej inne odwiedzają fryzjera aby odświeżyć fryzurę.... a ja na wiosnę lubię zrobić generalne porządki w zamrażarce :D.
Czego to człowiek nie nagromadzi w jej czeluściach przez jesień i zimę, same skarby. Ja znalazłam zawieruszony pojemniczek listków lubczyku, pudełeczko malin i jagody. Jagody!!! Prawdziwy skarb.
Postanowiłam zrobić z nich użytek. W pierwszym odruchu miałam zrobić proste, ucierane ciasto z jagódkami ale gdy zobaczyłam lody pistacjowe u Gin zmieniłam koncepcję. Ukręciłam lody maślankowe z jagodami. Sam proces przygotowania jest dość prosty, najgorsze jest to czekanie. Nie posiadam maszynki do lodów, więc jestem skazana na zamrażarkę. Dobrze jest je przynajmniej raz w trakcie procesu mrożenia zblendować. Dzięki temu lody będą bardziej aksamitne i nie wyczujecie w nich kryształków lodu. Nie będę się przechwalać ale lody wyszły pyszne,koniecznie spróbujcie zrobić takie w domu.
Przepis dodaję do durszlakowej akcji "Zdrovo, Lodovo, Domovo" a jeśli szukacie więcej lodowych inspiracji zapraszam do książki Lodovo .



składniki:

1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
6 żółtek
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka zimnej maślanki
500 g jagód (świeżych lub mrożonych)




Śmietankę kremówkę przełóż do rondla i zagotuj. Żółtka ubij na puszysta masę z cukrem trzcinowym. Gdy żółtka będą ubite cieniutką strużką wlej do nich zagotowaną śmietankę. Utrzyj masę aby była jednolita, przelej ją do rondla i podgrzewaj nie przerywając mieszania aż masa zgęstnieje. Nie gotuj, bo w wyniku zagotowania powstaną nieapetyczne grudki. Przecedź masę przez gęste sitko do miski, dodaj maślankę i wymieszaj całość.
Jagody zmiksuj w blenderze kielichowym, możesz przetrzeć je przez sitko. Ja nie przecierałam jagód, lubię kawałeczki owoców w lodach. Wymieszaj zmiksowane jagody z masą maślankową i wstaw do lodówki. Schładzaj masę przez co najmniej 2 godziny. Następnie przelej masę do plastikowego pojemnika z przykrywką (pojemność 1 litr) i wstaw do zamrażarki. Po dwóch godzinach zamrażania wyjmij masę i zmiksuj blenderem aby rozbić lód. Możesz tez użyć maszynkę do lodów jeśli posiadasz i poniekąd ułatwi Ci to pracę :).





5 komentarzy:

  1. z chęcią wypróbuję na jakieś cieplejsze dni <3
    ps zdjęcia jak zwykle cudo <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mają kolor! Obłędnie intensywny :)
    Cieszę się, że w pewien sposób przyczyniłam się do ich powstania ;)
    Też wygrzebuję zamrażarkowe zapasy, trzeba zrobić miejsce na nowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłaś mi takiego smaka, że się postarałam 😊
      A kolor nawet mnie zaskoczył

      Usuń