wtorek, 28 marca 2017

Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym




Turcja, odległa kraina tysiąca i jednej nocy, egzotyczna i piękna. Kraina latających dywanów, baśni szeptanych pod osłoną nocy przez Szeherezadę, kraina pełna ciasnych uliczek, gwarnych targowisk, na których znajdziecie aromatyczne przyprawy, słodkie daktyle czy najlepszą chałwę. Tak ją sobie wyobrażam, choć nigdy jej nie odwiedziłam, to kulinarnie często się do niej przenoszę. Gdy w moje ręce trafił słoik pasty sezamowej z kakao od razu wiedziałam, że dodam ją do wypieku inspirowanego tym własnie krajem. Sezam i daktyle idealnie do siebie pasują, dzięki nim torcik smakuje orientem.
Kawałek sułtańskiego tortu i filiżanka mocnej, czarnej kawy przeniosą Wasze podniebienie wprost do Turcji. Do daktylowego biszkoptu dodałam olej rzepakowy, dzięki niemu ciasto pozostaje wilgotne.
Pasta sezamowa z kakao jest lekko gorzka, dodałam łyżkę cukru pudru do złamania tego smaku. Nie ma sensu więcej dosładzać masy, aby ciasto nie było zbyt słodkie.
To propozycja na odświętny wypiek, lub na zwykłą zachciankę. Ja muszę się przyznać,że torty wypiekam nie tylko od święta. Jeśli jesteście ciekawi smaku sułtańskiego tortu zapraszam po przepis.





na tort:

200 g suszonych daktyli
100 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

na krem:

200 g pasty tahini z kakao
200 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

ponadto:

sezam,suszone daktyle



Zacznij od przygotowania tortu. Daktyle włóż do miski, zalej je wrzątkiem tak aby je przykrywał, odstaw pod przykryciem do napęcznienia na co najmniej godzinę. Po tym czasie odlej wodę a daktyle zblenduj na mus. W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania wlej do nich cienką strużką olej rzepakowy. Do ubitej masy dodaj daktyle i połowę mąki. Wymieszaj mikserem na małych obrotach do połączenia składników. Dodaj resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę, zmiksuj tak jak wcześniej do połączenia składników. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Wstaw ciasto do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź.
Serek mascarpone wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Mascarpone zmiksuj z pastą sezamową i cukrem pudrem na gładką masę.
Wystudzony tort podziel na trzy krążki, w razie potrzeby zetnij wierzch aby krążki były równe. Krążki ciasta przełóż kremem, wierzch i boki kremu również posmaruj kremem. Wierzch ciasta możesz udekorować okruchami ze ściętej górki z wierzchu ciasta lub posypać ziarenkami sezamu. Przed podaniem schłódź tort w lodówce przez co najmniej godzinę.


3 komentarze:

  1. nie przepadam za tortami, sama ich nie robię,ale ten wygląda tak obłędnie ,że bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze, że też ja już nie mam siły stać za długo przy garach, ale kto wie może za kilka miesięcy jak będę miała czas i siły zrobię to cudeńko!

    pozdrawiam kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń