środa, 8 lutego 2017

Dzień dobry- Gofrowy sandwich z piersią kurzęcą glazurowaną rokitnikiem





Gdy słupek rtęci leci na łeb na szyję, a za oknem wiatr wzbija śnieżne tumany lubię zjeść treściwe śniadanie. Treściwe, czyli takie które doda mi siły do działania w te mroźne dni. Tym razem postanowiłam sobie dogodzić i przygotowałam sandwich, nie byle jaki, bo gofrowy. Gofry zazwyczaj jadam w wersji na słodko ale gnie mam ochoty zbytnio się przesładzać serwuję je sobie w wersji wytrawnej. Gofry przygotowałam na bazie kefiru, w tej wersji wychodzą nadzwyczaj chrupiące i tu mała dygresja: moją kanapkę zjadłam jeszcze na ciepło :). Moja dzisiejsza kanapka przełożona jest piersią z kurczaka w glazurze z rokitnika. Oprócz mięska dodałam do mojego sandwicha rukolę, odrobinę startego cheddara, pomidorki koktajlowe i dobrej jakości bekon (cieniutkie plastry). Pierś przyrządzona według mojego przepisu jest soczysta o słodko-kwaskowej nucie. Do glazury użyłam dżemu 100% rokitnik firmy Łowicz. Rokitnik jest znany z tego,że posiada praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy. Co więcej, zawartością znacznie przewyższa inne rośliny czy owoce. Uważam, że rokitnik wciąż jest zbyt mało doceniany przez nas a stworzenie dżemu w tej kompozycji smakowej jest świetnym marketingiem dla rokitnika.
Przepis dodaję do akcji 'Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie'.



gofry:

1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki kefiru
5 łyżek stopionego masła
łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

2 piersi z kurczaka ok. 100 g każda
garść rukoli
4 łyżki tartego cheddara
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżki kremowego serka naturalnego
2 cienkie plastry bekonu

glazura:

1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki keczupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki dżemu 100% rokitnik Łowicz
szczypta imbiru
1 łyżka oliwy



Zacznij od przygotowania glazury do kurczaka. Składniki umieść w misce, wymieszaj trzepaczką. Piersi kurzęce umyj, usuń zbędne błonki, zanurz w glazurze. Wmasuj glazurę w kurczaka, możesz zamarynować pierś z kurczaka dzień wcześniej ale nie jest to konieczne. Piersi z glazurą umieść w naczyniu do zapiekania,wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj ciasto na gofry. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw ciasto na chwilę aby odpoczęło.
Upieczone piersi z kurczaka lekko wystudź. Rozgrzej gofrownicę, smaż gofry na złoty kolor. Na suchej patelni zrumień plastry bekonu.
Przygotuj sandwiche: weź dwa gofry, przekrój je ostrym nożem po przekątnej. Dolną część sandwichy posmaruj kremowym serkiem, ułóż rukolę, piersi kurzęce, dodaj tarty cheddar, pomidorki oraz chrupki bekon. Przykryj górną kanapką, całość możesz przebić drewnianą szpadką aby sandwich zachował stabilność. Zjadaj na ciepło lub zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz