Smakowały obłędnie, celowo używam czasu przeszłego, bo w szybkim tempie rurki zniknęły. Korzystajcie więc z ostatnich dni karnawałowej rozpusty,bez wyrzutów sumienia zajadajcie się pączuszkami, oponkami, chrustem czy rurkami,na diety przyjdzie jeszcze czas :)
ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 jogurtu naturalnego
szczypta soli
krem:
torebka budyniu śmietankowego (na 750 ml mleka)
600 ml mleka
3/4 szklanki cukru pudru
125 g serka mascarpone
Przygotuj ciasto. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem tak aby składniki w miarę się połączyły. Dodaj szczyptę soli oraz jogurt i szybko zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulę,owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce co najmniej 2 godziny a najlepiej całą noc.
Gotowe ciasto podziel na 4 części, każdy placek wałkuj bardzo cienko, a następni krój ciasto na cienkie paski grubość 1,5/2 cm. Metalowe rurki natłuść masłem,zaczynając od węższej części nawijaj ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (termoobieg) , piecz rurki kwadrans na złoty kolor. Gotowe rurki wystudź i zdejmij z foremek.
Przygotuj krem, ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu na 600 ml mleka. Budyń wystudź a następnie zmiksuj z cukrem pudrem i mascarpone. Gotowym kremem napełnij szprycę i nadziewaj rurki. Przed podaniem oprósz rurki cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz