Weszliśmy w Nowy Rok, gładko i lekkim krokiem,chociaż ja z trochę ciężką głową ;) Mam nadzieję,że Sylwestra spędziliście miło i oczywiście pysznie. Styczeń przywitał nas dość ponuro siąpiącym deszczem i odwilżą.Dni płyną mi cicho, przez ten ciągły półmrok zacierają mi się ramy czasowe. Pogodynka w telewizji straszy śnieżycami i mrozem, hm patrzę za okno i póki co nie wierzę. Tęsknie za ciepłem i słońcem, najchętniej zakamuflowałabym się w gawrze jak niedźwiedź i przeczekała do połowy marca. Ale cóż,nie ma przeproś,trzeba sobie radzić. Nowy rok sprzyja robieniu list i postanowień. Nie,nie, ja się do tego nie nadaję,już o tym wspomniałam. Natomiast wpadłam na świetny pomysł.Pomimo, że mój blog jest bardzo słodki lubię zdrowy tryb życia. Uwielbiam ruch, uwielbiam też owoce i warzywa.Nie będę się rozpisywała nad szczegółami mojej diety ale postanowiłam wam przybliżyć zdrowsze oblicze mojej kuchni.Dlatego nowy rok na blogu inauguruję przepisem na jaglane brownie z żurawiną. Jest to zdrowsza odmiana brownie,ponieważ nie zawiera mąki pszennej.Kaszę jaglaną uwielbiam w każdej postaci,jest to skarbnica zdrowia i mam nadzieję,że gości ona często na waszych stołach. Przepis jest nieskomplikowany a moim zdaniem, to brownie jest pyszniejsze niż tradycyjne.Zresztą spróbujcie sami :)
Ja zmykam, ponieważ jabłka czekają na pociąg do sokowirówki i nie uwierzycie ale zaczął padać śnieg.
brownie jaglane:
100 g kaszy jaglanej
100 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
4 jajka, najlepiej swojskie
3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
80 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść lub dwie suszonej żurawiny
Zacznij od przygotowania kaszy. Ja zakupiłam kaszę w woreczkach,ugotowałam ją wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używasz kaszy bez gotowych woreczków,odmierz odpowiednią ilość i ugotuj ją zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.Kaszę wystudź, przełóż do dużej miski,wlej śmietankę i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Czekoladę i masło podgrzej w rondlu aż oba składniki się rozpuszczą. Zdejmij rondel z ognia,dokładnie wymieszaj. Do czekolady dodaj mus jaglany oraz cukier,jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki ręcznie za pomocą trzepaczki aż się połączą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, kwadratową foremkę wyłóż pergaminem i wylej do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp suszona żurawiną. Piecz ciasto przez około 40 minut, wierzch będzie ładnie ścięty,może popękać, nie robiłam próby suchego patyczka bo brownie jest dość wilgotne.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :p brownie wyszło pyszne
UsuńWygląda przepysznie, a kaszę jaglaną bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńu mnie też jaglanka ma pierwsze miejsce wśród kasz :)
Usuńwidziałam już serniki z kaszą jaglaną, ale brownie to coś zdecydowanie dla mnie :) zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńu mnie sernik jest na liście do zrobienia a brownie polecam,jest obłędne :)
Usuń