sobota, 10 stycznia 2015

Była zima,nie ma zimy- Sernik chałwowy glazurowany konfiturą z cytrusów







Sobota, dziesiąty dzień stycznia, zima w pełni ale tylko w kalendarzu. Dziś po śniegu zostały wspomnienia, kałuże oraz wszędobylskie błoto. Nie nadążam za zmianami pogody. Nie dalej jak tydzień temu słupek rtęci w moim termometrze pokazywał -17 a wszędzie było biało,a dziś szaleństwo +5 stopni oraz deszcz, a właściwie dużo deszczu. Deszcz pokrzyżował dziś moje plany, miało być szaleństwo z Arabelką na świeżym powietrzu, a moje plany skończyły się na czesaniu, mizianiu, uczcie z marchewek, jabłek oraz ciastek. Dziś też mogłam podglądać zabiegi kosmetyczne, które serwował konikom kowal. Też dobrze, całe życie człowiek się uczy, więc i ja dziś pochłaniałam trochę wiedzy związanej z końmi. Plany związane z galopowaniem zostawiam na jutro, bo pogodynka w moim telefonie  obiecuje,że nie będzie już padało.
Wróciłam do domu przemarznięta z potrzebą rozgrzania się od wewnątrz. Zaserwowałam sobie herbatę z konfiturą a wiadomo, że herbata lubi gdy towarzyszy jej coś pysznego. Ukroiłam sobie słusznej wielkości kawałek sernika chałwowego, wierzcie mi, niebo w gębie. Po porcji sernika świat od razu staje się lepszy, pomimo ciężkich chmur za oknem.
Żeby trochę rozjaśnić te ciemne dni dorzucam kilka zdjęć z zimowych wędrówek z Rudziszonkiem.


     














sernik chałwowy:


350 g naturalnego serka homogenizowanego
250 g waniliowego serka homogenizowanego
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
80 g masła
100 g chałwy waniliowej
1 łyżki skrobi ziemniaczanej




Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Masło oraz chałwę włóż do rondla, podgrzej na małym ogniu, mieszaj aż składniki się rozpuszczą i połączą. Rondelek zestaw z ognia, delikatnie przestudź masę.
Całe jajka ubij na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Do ubitych jajek dodawaj partiami oba serki, dokładnie zmiksuj. Na końcu dodaj masło z chałwą oraz skrobię. Dokładnie wymieszaj masę serową, przelej ją do tortownicy, wyrównaj wierzch. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 stopni, tortownicę przykryj kawałkiem folii aluminiowej, pozostaw mały margines aby folia nie stykała się z masą serową. Tortownice wstaw do piekarnika, piecz przez 70 minut. Gotowy sernik wystudź w piekarniku, następnie przełóż na paterę. Mój sernik udekorowałam lekko podgrzaną konfiturą z cytrusów, dla mnie jest to duet idealny ale możecie oblać sernik dowolną polewą.


1 komentarz: